Prețul gazelor a scăzut cu mult sub cel reglementat

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Peste două săptămâni prețul gazelor se liberalizează
Peste două săptămâni prețul gazelor se liberalizează
Preţul gazelor pentru populaţie în trimestrul al treilea al anului, odată cu liberalizarea pieţei, a ajuns la 38 de lei pe MWh la Bursa Română de Mărfuri, aproape la jumătate faţă de preţul reglementat în prezent, potrivit cotaţiilor publicate de operatorul bursier.

Vineri au avut loc primele tranzacţii cu gaze pe BRM în baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în vederea liberalizării pieţei de la 1 iulie.

Astfel, prin contracte forward cu livrare în trimestrul al treilea al acestui an (iulie, august şi septembrie) a fost tranzacţionată o cantitate de gaze de 61.272 MWh, la preţul mediu ponderat de 38,1 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul este mai mic cu 44% decât cel reglementat pentru populaţie prin OUG 114/2018, respectiv 68 de lei pe MWh.

Pentru gazele cu livrare în trimestrul al patrulea al anului, preţul mediu ponderat este de 56,9 MWh, la o cantitate de 237.728 MWh.

De la 1 iulie, piaţa de gaze va fi complet liberalizată, iar ANRE a obligat producătorii să vândă pe bursă 30% din producţie, la anumite preţuri de pornire.

Pentru consumatorii casnici, facturile ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piaţa va fi complet liberalizată, în caz contrar Guvernul urmând să intervină, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Gazprom rambursează Poloniei 1,5 miliarde $

El a explicat că, de la 1 iulie 2020, preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber.

"Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situaţie de început de liberalizare şi ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici", a spus oficialul guvernamental.

Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care au 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.

"Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere - n.r.) chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali", a continuat ministrul.

Popescu a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor îşi publică ofertele de preţ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Ilustrație: DCBusiness
Două persoane calculează taxe / Foto: Freepik
Medic și pacient / Foto: Freepik
Gara de Nord / Foto: Oana Pavelescu

Val de tăieri. Cum arată austeritatea la CFR

Val de reduceri salariale și restructurări la companiile...

O femeie face calcule / Foto: Freepik

Programul Anghel Saligny nu va fi înghețat

Președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a...

Un bărbat cu o lumânare inchide un termostat / Foto: Freepik
Audit financiar / Foto: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Vama Giurgiu
Investiții verzi / Foto: Freepik
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
TVA / Foto: Freepik.com
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română

Revoluție în vămi de la 1 august: totul se mută online!

Autoritatea Vamală Română introduce, de la 1 august, noi...

Tren circulând pe caniculă / Foto: Raymond Shobe / Flickr
Două persoane lucrează într-o seră / Foto: Freepik
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Inspector Antifraudă
Bani. Freepik.com
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
Sprijin pentru IMM-uri
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik

pixel