Luni, preşedintele Donald Trump a decis să elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achiziţiona petrol iranian fără să se confrunte cu sancţiunile SUA. În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce preşedintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran şi cele şase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancţiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziţioneze în continuare petrol iranian timp de şase luni.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marţi până la 74,47 dolari, cel mai ridicat nivel din 2019.
Ce speră SUA
Totuşi, analiştii de la Barclays apreciază că decizia SUA "va duce la o înăsprire semnificativă pe piaţa petrolului" şi va afecta estimarea băncii privind un preţ mediu al cotaţia barilului de ţiţei de 70 de dolari în 2019.
Citește și Prețul petrolului marca Brent a sărit de 72 de dolari/baril
Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi, însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susţin analiştii de la Refinitiv.
Ellen Wald, de la Global Energy Centre of the Atlantic Council, a declarat că SUA "se aşteaptă" ca Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite să-şi majoreze producţia pentru a înlocui petrolul iranian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...