Prea MULTE! SIPRI a numărat focoasele NUCLEARE din lume
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachete
Rachete
Puterile nucleare au sporit, în 2020, numărul focoaselor nucleare din componența forțele lor operaționale în 2020, a anunțat Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Potrivit SIPRI, nouă puteri nucleare, inclusiv Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord), dețineau în total, la începutul anului 2021, aproximativ 13.080 de arme nucleare, comparativ cu 13.400 de la începutul anului 2020. 

DAR, numărul armelor nucleare desfășurate în prezent în forțele operaționale a crescut la 3.825, față de 3.720 de anul trecut. În același timp, aproximativ 2.000 dintre ele, aparținând, în majoritatea lor, Rusiei și Statelor Unite, erau în stare de alertă maximă, se arată în raport.

De asemenea, Rusia și-a mărit arsenalul nuclear militar total cu aproximativ 180 de focoase, a precizat SIPRI, în special prin desfășurarea de rachete balistice intercontinentale terestre (ICBM) cu focoase intercontinentale multiple, precum și a rachetelor balistice submarine (SLBM).

„Prelungirea de către Rusia și SUA a tratatului START-3, în februarie anul curent, ar fi trebuit să ne facă să răsuflăm ușurați, dar șansese de a se institui un control bilateral suplimentar al armelor nucleare între cele două superputeri nucleare rămân scăzute”, a comentat Hans M. Christensen, de la SIPRI.

Potrivit acestuia, Rusia și Statele Unite dețin împreună mai mult de 90% din armele nucleare ale lumii. Ambele state au programe extinse și costisitoare pentru înlocuirea și modernizarea focoaselor nucleare și a tot ce înseamnă proces de lansare a acestora de la sol, din aer și de pe mare. În același timp, așa cum a remarcat Christensen, atât Rusia, cât și Statele Unite acordă din ce în ce mai multă atenție armelor nucleare în strategiile lor de securitate națională.

Citește și Rusia vorbește de PACE, dar își verifică ARSENALUL NUCLEAR

În același timp, China, India și Pakistan își extind, la rândul lor, arsenalul de arme nucleare. Coreea de Nord continuă să-și consolideze programul nuclear militar ca element central al strategiei sale de securitate națională, a precizat SIPRI. Deși nu a mai efectuate teste nucleare, în special pentru rachete balistice cu rază lungă de acțiune, țara a continuat să producă materiale fisibile și să dezvolte rachete balistice cu rază scurtă și lungă de acțiune.

„Intrarea în vigoare a Tratatului de interzicere a armelor nucleare (TNP) la începutul anului 2021 subliniază decalajul din ce în ce mai mare dintre statele care dispun de arme nucleare și care investesc în viitorul pe termen lung al forțelor lor nucleare și cele care așteaptă să vadă un progres în privința dezarmării nucleare, așa cum prevede TNP”, a concluzionat Matt Korda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel