Şefi de procurori, în boxa acuzaţilor. Precedent periculos pentru Kovesi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Laura Codruţa Kövesi: Este un moment istoric pentru UE
Laura Codruţa Kövesi: Este un moment istoric pentru UE
Laura Codruța Kovesi este la un pas de oficializarea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Ea nu este însă primul caz în care un șef al acuzatorilor publici ajunge în poziţia de acuzat, câteva exemple fiind chiar în vecinătatea României. Astfel, în Ucraina și Moldova au existat situații în care integritatea procurorilor-șefi a fost pusă sub semnul întrebării.

Un fost procuror-general al Moldovei și-a pierdut funcția din cauza unei partide de vânătoare. Valeriu Zubco a devenit șeful Parchetului din Moldova în 2009. În decembrie 2012, a participat la o vânătoare la care un participant a fost împușcat și a murit la spital. Sergiu Mocanu, șeful unui ONG pentru combaterea corupției, l-a acuzat de crimă pe Zubco, iar detaliile apărute apoi în presă l-au pus într-o situație dificilă pe procuror. La respectiva vânătoare participaseră și judecători, unul dintre ei fiind anchetat de Parchet. Poliția și procuratura au ținut secret incidentul până când Mocanu a făcut dezvăluirile.

Scandalul a fost imens, iar Valeriu Zubco s-a autosuspendat din funcție de 14 ianuarie 2013. Parlamentul nu s-a mulțumit cu atât și l-a demis din funcție o săptămână mai târziu. Ulterior, Centrul Național Anticorupție l-a pus sub acuzare, însă judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău l-a achitat. Zubco a scăpat doar cu o amendă de 6.000 de lei, pentru conflict de interese.

Procurorul pro-corupție

Mult mai grav au stat lucrurile în cazul șefului Oficiului Specializat Anticorupție (SAPO) din Ucraina, Nazar Holodnițki. Organismul a fost creat la presiunile internaționale asupra Kievului de a combate eficient corupția endemică din țara vecină, însă organizațiile nonguvernamentale din Ucraina susțin că șeful SAPO este lupul pus paznic la oi, Holodnițki fiind suspectat că mai mult protejează marii corupți decât îi urmărește.

În martie anul trecut, s-a descoperit că Holodnițki a încercat să blocheze o anchetă a unei alte instituții, Biroul Național Anticorupție (NABU), care o viza pe Ulana Suprun, ministrul Sănătății, pentru o tentativă de mituire. Dovezile erau copleșitoare, mai ales că NABU îl înregistrase pe Holodnițki care a fost suspectat că a furnizat și informații din dosare către cei care erau anchetați, printre ei aflându-se un fost șef al NABU și primarul din Odessa. Acestea nu sunt toate cazurile în care șeful SAPO a acționat ca protector al celor anchetați.

O comisie disciplinară a procuraturii l-a absolvit de acuzații, în iulie 2018, afirmând că a avut doar un comportament lipsit de etică. Ridicolul situației a fost amplificat de faptul că Holodnițki a primit doar un avertisment pentru limbaj neadedcvat. Decizia a provocat furia cancelariilor occidentale, ambasada SUA cerând oficial demiterea lui, iar ambasada germană a afirmat că o asemenea persoană nu ar avea ce căuta în funcție dacă o asemenea instituție ar exista în Germania. Holodnițki a fost pus sub acuzare din nou pentru divulgarea de informații din dosare, dar în ianuarie 2019 a fost din nou absolvit.

Jocuri politice și trafic de droguri

De corupție a fost acuzată și Luisa Ortega Diaz în Venenzuela. Între 2007 și 2017 a fost procuror general, iar opoziția o acuză că a avut un rol important în reprimarea adversarilor politici ai președinților Hugo Chavez și Nicolas Maduro și în subordonarea politică a sistemului judiciar. Ruptura de Maduro a survenit după ce președintele a creat o Adunare Constituțională care a uzurpat o serie de atribuții ale Parlamentului, controlat de către opoziție. În august 2017, Ortega Diaz a fost demisă de Adunarea Constituțională, fiind acuzată că, împreună cu soțul ei, German Ferrer, a obținut 6.000.000 de dolari în urma unor fapte de corupție. Imediat, Ortega și Ferrer au fugit din țară, stabilindu-se în Columbia.

Un alt caz de mare corupție este cel al procurorului-șef al statului Nayarit din Mexis. Edgar Veytia a fost arestat în martie 2017, la San Diego, de către autoritățile americane. Veytia a protejat cartelurile de droguri care duceau droguri din Mexic în Statele Unite. El a blocat anchetele procurorilor din subordine, a dispus în mod repetat eliberarea traficanților reținuți și chiar a făcut personal trafic de droguri în SUA. Pe 7 ianuarie 2019, a început procesul său, iar Veytia a recunoscut faptele comise. Chiar și așa, ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

Citește și: PSD: Kovesi are suficiente garanții că i se vor respecta drepturile, fără imixtiunile serviciilor

Chiar și americanii au avut parte de surprize neplăcute, deși în Statele Unite preocuparea este mai mare în ce privește comportamentul abuziv și manipularea probelor de către procurori decât comiterea faptelor de corupție de către aceștia. Totuși, procurorul districtual din Philadelphia, Seth Williams, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și evaziune fiscală.

Pe lista procurorilor-șefi cu probleme în justiție intră chiar două dintre victimele DNA în perioada în care Kovesi a condus parchetul anticorupție. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fugit în Costa Rica, după ce a fost acuzată într-un dosar privind retrocedările ilegale, iar Tiberiu Nițu a demisionat în 2016 din funcția de procuror general după ce a fost pus sub acuzare pentru faptul că ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială. În octombrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat precizând că ”fapta nu există”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Schior. Foto: Pexels.com

România are peste 200 de pârtii omologate

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului...

OpenAI
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
foto: pexels.com
foto: pixabay
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti încheie săptămâna în creştere

Principalul indice BET a înregistrat a urcat ușor.

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Privind în viitor / FOTO: Freepik

Previziuni șoc pentru 2025: Nvidia, dolarul, China și altele

Saxo Bank, instituția financiară daneză renumită pentru...

Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB

De ce aurul nu mai poate surprinde cu noi recorduri

Metalul galben nu a profitat de condițiile favorabile...

Bună dimineața!
Un bine pentru toți / FOTO: Freepik

Finlanda revoluționează viteza de transmitere a datelor

Finlanda, cunoscută pentru vastele sale peisaje...

Plata / FOTO: Freepik
Instalație de gaze / FOTO: Freepik

Ungaria a găsit o soluţie pentru plata gazelor ruseşti

Această veste vine într-un context de tensiuni...

Industrie. Foto: Pexels.com

Producţia industrială a României, scădere în 2024

Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...

Avion / FOTO: Freepik
Fabrică Boeing

Boeing pune pe masă 1 miliard de $ pentru a salva producția

Investiția va fi direcționată către extinderea...

Avioane F-35
Foto: Pexels.com

Şomajul în Bucureşti este subunitar

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti...

Energie electrică / FOTO: Freepik
Dolari. Foto: Pexels.com
Inginer / FOTO: Freepik
Germania / Photo by Claudio Mota
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik

Prețul gazelor crește drastic la vecinii noștri!

Va fi o creștere de aproape 10% și va intra în vigoare...

Muncitor în construcții / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

Metropola care le oferă oamenilor străzii camere de hotel

În timp ce tot mai multe orașe cer poliției să ridice...

Kaufland. Foto: Mihai Ciobanu

Programul magazinelor Kaufland de Crăciun și Revelion

Programul magazinelor Kaufland de Crăciun și de Anul...


pixel