Experții au calculat câți se vor îmbolnăvi cu varianta Omicron
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Calculele nu sunt unele care să ne liniștească
Calculele nu sunt unele care să ne liniștească
Previziunile Institutului Pasteur privind evoluția pandemiei cu tulpina Omicron dominantă nu sunt tocmai liniștitoare.

Mii de spitalizări zilnice în ianuarie?

Presupunând că varianta Omicron este cu 80% mai puțin severă decât Delta, spitalizările ar putea fi controlate cu măsuri de restricție intermediare - reducând contactele cu aproximativ 20%. Într-adevăr, presupunând că Omicron este cu 67% mai contagioasă decât Delta și cu 80% mai puțin gravă, modelul Institutului Pasteur prevede 2.700 de spitalizări zilnice în lipsa unor măsuri de control; 1.400 dacă populația reduce contactele cu 20%. Acest vârf ar trebui atins la mijlocul lunii ianuarie.

Modelul arată, de asemenea, că, deși Omicron este mai puțin grav, contagiozitatea sa ridicată reprezintă o amenințare și mai mare. Dacă se estimează că este cu 84% mai transmisibilă decât Delta și cu 80% mai puțin severă, ar putea exista 4.440 de internări în spital pe zi până la începutul lunii ianuarie, dacă nu se iau măsuri restrictive. În schimb, o variantă Omicron cu 54% mai transmisibilă ar duce la 1.700 de spitalizări zilnice fără măsuri restrictive.

Pentru o variantă Omicron cu 54% mai puțin severă decât Delta, epidemia ar rămâne gestionabilă dacă se aplică măsuri de control intermediare (cu 20% mai puține contacte), cu 2.500 de spitalizări pe zi. Dar această cifră explodează dacă Omicron este cu 84% mai contagios: 5.000 de spitalizări zilnice în perioada de vârf cu aceleași restricții.

Omicron se transmite deja comunitar în România

Pentru simulările în care Omicron este la fel de severă ca Alpha sau Delta, spitalizările depășesc apoi toate spitalizările din vârful valurilor în 2020 dacă nu se aplică restricții puternice.

O privire asupra unui viitor ipotetic

Aceste modele computerizate depind de ipoteze de pornire care nu sunt neapărat confirmate de date științifice reale. Dinamica epidemiei este dificil de anticipat și se poate schimba rapid, ceea ce face ca aceste previziuni să fie depășite. Oamenii de știință au testat, de asemenea, efectul vaccinării asupra vârfurilor de spitalizare.

Dacă vaccinarea este accelerată dincolo de un milion de injecții zilnice, numărul de spitalizări ar putea scădea cu 9 până la 17%. Dacă 90% dintre persoanele nevaccinate decid să facă acest pas, numărul maxim de internări în spital ar scădea cu 17-35%.

Extrapolând aceste calcule la populația României, situația devine una dramatică în condițiile în care la noi în țară doar 40% din populație este vaccinată iar restricțiile au fost eliminate aproape în totalitate exact în perioada sărbătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel