Prelungirea plafonării tarifelor RCA. COTAR: Este o păcăleală

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Trafic. Foto: Pexels.com
Trafic. Foto: Pexels.com
Reacţia COTAR vine după ce ministrul Marcel Boloş a anunţat că a fost publicat un nou proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

"COTAR atrage atenţia asupra faptului că prelungirea plafonării tarifelor RCA nu ajută, de fapt, cu nimic, dar creează şi probleme. Deşi s-a văzut că preţurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze preţurile, la finalul perioadei de aşa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creşteri de tarif. Pe de altă parte, tipul acesta de intervenţie alungă atât actualii investitori din piaţa de asigurări, cât şi pe cei interesaţi să intre în piaţa din România, ceea ce va face să rămână pe piaţă doar actualii "rechini" care vor avea monopol şi vor creşte preţurile oricât vor dori", se arată într-un comunicat COTAR.

 

Solicitare transmisă ASF

 

Reprezentanţii transportatorilor au transmis marţi seara ministrului Finanţelor punctul lor de vedere privind prelungirea plafonării tarifelor RCA la preţurile practicate de fiecare asigurator în martie 2023. Potrivit acestora, o astfel de măsură este deosebit de periculoasă şi va da ocazia unor jucători din piaţa de asigurări să justifice un viitor faliment care va fi plătit tot de către asiguraţi, ca şi precedentele.

"Deşi pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă aşa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente faţă de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creşteri. Ba mai mult, la sfârşitul lunii ianuarie, asigurătorii au găsit modalitatea de a se apropia cât de cât de valoarea tarifului de referinţă, la autovehiculele peste 16t, umblând la cifrele din faimoasa formulă de calcul. Astfel, în loc să mai plătim la B1-B8 tarife de 15.000-17.000 lei, se achită în jur de 9.500 lei. Din martie anul trecut, până în februarie anul aceasta, peste hotărârea de guvern pentru plafonare, asigurătorii au încasat de la noi acele sume fabuloase, iar la persoane fizice, în perioada de plafonare au crescut tarifele cu 8-10%", subliniază sursa citată.

În aceste condiţii, COTAR consideră că este prioritar pentru ASF să identifice soluţii care să încurajeze intrarea unor noi jucători serioşi pe segmentul asigurărilor RCA, cu consecinţa creşterii concurenţei sănătoase pe această piaţă, în beneficiul consumatorilor, şi nu să descurajeze potenţiali noi investitori, prin măsuri populiste care încalcă principii constituţionale şi europene.

"Orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi - dar nu la tariful de referinţă calculat şi afişat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni, fiind doar pentru a da senzaţia că Executivul a intervenit pe piaţa de asigurări, pentru a-i proteja pe români. Ceea ce se va întâmpla după această perioadă va fi un dezastru", se precizează în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...


pixel