Premier League alungă firmele de jocuri de noroc, iar echipele apelează la crypto

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Industria crypto injectează sume record în fotbalul englez, pe fondul înăspririi reglementărilor privind sponsorizarile de jocuri de noroc, care în trecut au reprezentat o sursă importantă de venituri pentru cluburi.

În sezonul 2024/2025, firmele crypto au cheltuit aproape 130 de milioane de lire sterline (170 de milioane de dolari) pentru contracte de sponsorizare în Premier League, potrivit agenției SportQuake. Această sumă urmează să crească, cu noi parteneriate ce urmează să fie anunțate pe parcursul sezonului, notează Bloomberg.

O piață în recuperare după colapsuri

Acest val de investiții vine după o perioadă dificilă pentru industria crypto, marcată de falimente în 2022 și de o scădere semnificativă a valorii tokenurilor. În urma acestor evenimente, companiile crypto caută să-și reconstruiască imaginea și legitimitatea, în special în rândul clienților de retail, care au fost descurajați de scandaluri și fluctuații extreme. Parteneriatele cu fotbalul reprezintă o modalitate de a recâștiga încrederea publicului.

Pentru cluburile de fotbal din Premier League, care se confruntă cu restricții privind publicitatea jocurilor de noroc, ascensiunea sponsorizărilor din partea firmelor crypto reprezintă o oportunitate de a găsi o nouă sursă de venit. Interdicția ”whistle-to-whistle”, care împiedică reclamele de jocuri de noroc pe timpul meciurilor, a fost introdusă în 2019, iar din 2026, cluburile vor fi obligate să elimine sponsorii de pariuri de pe locul principal al tricourilor.

Schimbarea paradigmei în sponsorizările vizibile

”S-a observat o schimbare reală către limitarea vizibilității sponsorizarilor de jocuri de noroc”, a declarat Daniel McDonagh, asociat la firma de avocatură Charles Russell Speechlys LLP din Marea Britanie. ”Există un stimulent pentru echipele de fotbal să caute noi categorii de sponsorizări, deoarece sponsorizarile din domeniul jocurilor de noroc erau extrem de profitabile.”

Pe lângă Premier League, și alte mari ligi europene sunt implicate în astfel de contracte. De exemplu, în 2024, Kraken, o platformă de schimb de criptomonede, și-a extins sponsorizările către cluburi ca Tottenham Hotspur, Atlético Madrid și RB Leipzig.

Crypto.com, care deține drepturile de nume pentru Grand Prix-ul din Miami din Formula 1 și pentru arena din Los Angeles, cunoscută anterior ca Staples Center, a anunțat în august 2023 că va sponsoriza turneul UEFA Champions League până în 2027. De asemenea, OKX a extins în 2023 parteneriatul său cu Manchester City, campioana en-titre a Premier League.

Reglementările crypto devin tot mai stricte

Reglementările privind criptomonedele s-au înăsprit semnificativ în ultimii ani în Marea Britanie, inclusiv în ceea ce privește publicitatea. Totuși, în sport, focusul rămâne pe promovarea brandurilor, cum ar fi afișarea logo-urilor și numelor pe panourile publicitare din stadioane, postere și tricourile echipelor. De asemenea, tokenurile nefungibile (NFT) nu sunt supuse regulilor stricte din Marea Britanie legate de promovare. Sponsorizările permit firmelor crypto să devină ”parteneri oficiali crypto și web3” ai cluburilor, oferind acces la concursuri, conținut exclusiv și acces din culise.

Potrivit lui Matt House, CEO-ul SportQuake, reticența față de contractele cu firme crypto a scăzut după clarificarea reglementărilor, iar companiile se simt acum ”mai confortabile cu ceea ce pot face”. ”Companiile spun agențiilor că vor folosi Premier League doar pentru a transmite un mesaj de brand, nu pentru a promova vânzările directe”, a adăugat el.

Riscurile asociate cu sponsorizările crypto

Deși parteneriatele cu firme crypto sunt tentante, ele nu sunt lipsite de riscuri. De exemplu, Sorare, o companie franceză de NFT care a încheiat un contract de patru ani cu Premier League pentru un joc de fotbal fantasy, este anchetată de autoritățile de reglementare pentru că ar fi oferit servicii de jocuri de noroc fără licență. Compania neagă acuzațiile.

Volatilitatea și scandalurile care au afectat sectorul crypto influențează și termenii parteneriatelor în fotbal. Spre deosebire de sponsorii din sectoarele tradiționale, firmele crypto sunt adesea obligate să plătească în avans, ca o măsură de protecție pentru cluburi. În plus, contractele includ clauze care permit echipelor să se distanțeze de sponsori dacă imaginea companiei suferă un prejudiciu semnificativ.

Fotbalul devine mai accesibil pentru companiile crypto

Deși fotbalul rămâne în continuare atractiv pentru companiile de jocuri de noroc, tot mai multe firme crypto sunt dispuse să-și extindă prezența în acest sport. În trecut, companiile din blockchain preferau să investească în sporturi precum Formula 1, unde audiența cu venituri mari era mai ușor de atins. Totuși, după doi ani de turbulențe în industrie, prețurile mai mici din fotbal au devenit tot mai atractive pentru aceste firme.

Arkham Intelligence, o firmă de analiză de date blockchain, a semnat în iulie 2023 un contract de două sezoane cu Galatasaray, un club din Turcia. Arkham va plăti 1,8 milioane de euro pe sezon pentru a-și afișa logo-ul pe mânecile tricourilor jucătorilor. CEO-ul Miguel Morel a declarat că aceasta este o ”modalitate ieftină și eficientă” de a testa piața, iar dacă rezultatele vor fi bune, compania ar putea investi într-un loc mai proeminent pe tricouri.

”Când te aventurezi într-o piață nouă, fotbalul oferă un raport foarte bun între numărul de fani extrem de interesați de sport și suma investită”, a adăugat Morel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Fermier
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Foto: Politia de Frontiera
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel