Premierul britanic, anunț ȘOC: Vor fi cele mai mari din ultimii 30 de ani
19 noi, 18:08, de  Mara Ivan
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi investiţii în apărare de o anvergură fără egal în ultimii 30 de ani, estimând că situaţia internaţională este ''mai periculoasă'' şi "mai intens competitivă" decât oricând după războiul rece, informează AFP.
Boris Johnson spune că situația impune o astfel de decizie
Boris Johnson spune că situația impune o astfel de decizie

Aceste cheltuieli reprezintă o creştere cu circa 10% a cheltuielilor alocate apărării din bugetul actual, de circa 40 de miliarde de lire sterline, aproape 45 de miliarde de euro.

Anunţul intervine într-un moment decisiv pentru Regatul Unit, deznodământul negocierilor cu Uniunea Europeană (UE) pentru încheierea unui acord de liber-schimb urmând să fie cunoscut în zilele următoare, în plină pandemie cu noul tip de coronavirus.

Şeful guvernului conservator a anunţat în faţa deputaţilor - prin videoconferinţă, în condiţiile în care a intrat în izolare după ce a fost în contact cu un parlamentar testat pozitiv la COVID-19 - cheltuieli suplimentare de 24,1 miliarde de lire (27 miliarde de euro) în patru ani, în raport cu bugetul anului trecut (38 miliarde de lire, 42,5 miliarde de euro).

Regatul Unit va investi astfel 190 de miliarde de lire (212 miliarde de euro) în apărare în următorii patru ani, adică 2,2% din PIB-ul său, "mai mult ca orice altă ţară europeană" şi "mai mult ca orice alt aliat din cadrul NATO, exceptând SUA", a spus el.

Citește și China a testat o ARMĂ ORIBILĂ. Nu ucide, dar face RĂU

Drone, securitatea cibernetică, un nou centru consacrat inteligenţei artificiale - şeful guvernului britanic a enumerat tehnologiile de vârf asupra cărora lucrează Regatul Unit şi a subliniat că proiectele ce vizează marina britanică vor permite "restabilirea poziţiei Regatului Unit de primă putere navală în Europa".

El a confirmat de asemenea înfiinţarea unui nou comandament spaţial pentru a trimite în spaţiu "sateliţi britanici" şi "prima noastră rachetă, din Scoţia, în 2022". Toate aceste proiecte vor permite crearea până la 10.000 de locuri de muncă pe an, a subliniat Boris Johnson.

Acest plan a fost lăudat de unii observatori ca fiind un mesaj adresat viitorului guvern al preşedintelui american ales Joe Biden. Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a aprobat această creştere a cheltuielilor, însă a denunţat absenţa unei "strategii" şi a "clarităţii", în special privind finanţarea lor. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SFÂRȘITUL pandemiei? OMS ne spune ce înseamnă VACCINAREA

Responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)...

Marcel Ciolacu, anunţ sumbru pentru români, legat de salarii

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a explicat ce se poate...

Prințul Harry a spus NU! Meghan s-a întors acasă

Nu, prințul Harry este decis să nu cedeze, să nu se lase...

Burse școlare 2020-2021. Valoare. Decizie de ultimă oră

Având în vedere că, potrivit Legii nr. 38/2019, valoarea...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro