Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire "impactează" pe deficitul la bugetul de pensii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş, dacă s-a stabilit un procent clar privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
"Vom face în aşa fel să avem cât mai curând proiectul de buget pe anul viitor pe masa Guvernului. Este un proces diferit, pentru că este pentru prima dată când realizăm astfel în ţara noastră bugetul şi, în felul acesta, şi bugetarea pe programe şi de aceea am temporizat un pic, am încetinit ritmul de realizare a proiectului de buget pentru anul viitor. Fiecare dintre ministere lucrează să-şi alinieze toate procesele interne, astfel încât să putem să realizăm această bugetare pe programe. În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii ", a declarat premierul.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea pensiilor și despre noua Lege a pensiilor.
În ceea ce privește majorarea pensiilor, în interviul acordat postului de televiziune RomâniaTV, ministrul Muncii nu a venit cu alte detalii decât cele anunțate deja, respectiv o creștere de cel puțin 10% începând cu ianuarie 2023,
A spus-o și Olguța Vasilescu
În schimb, despre noua Lege a pensiilor a oferit informații importante. În primul rând, Marius Budăi a declarat că ”noi am spus foarte clar, noi, adică PSD, că nu vrem o altă Lege a pensiilor. Am scris și în planul de guvernare că dorim o îmbunătățire a Legii 127. Același lucru l-a spus și colega mea, Olguța Vasilescu, a spus-o și președintele partidului, Marcel Cicolacu, am spus-o eu de nenumărate ori”, a subliniat șeful de la Muncă.
Câteva chestiuni de îmbunătățit
Potrivit precizărilor sale, acest act normativ nu a fost scris în totalitate de PSD. ”Este legea susținută, inițiată de PSD în dezbaterea parlamentară. Dar la această lege au lucrat colegii mei din toate Casele de pensii din țară. Fiecare Casă județeană de pensii, directori, iar dacă nu ei, au fost trimiși cei mai buni specialiști de care au dispus să lucreze la această lege. Sunt câteva chestiuni, dar nu voi intra acum în amănunte, pentru că suntem pe ciornă, nu suntem pe transcriere, pe care le vom îmbunătăți, pentru că și Banca Mondială, și Comisia Europeană au înțeles ceea ce s-a întâmplat, cine a lucrat la lege, ce s-a scris și suntem într-o permanentă discuție”, a adăugat Marius Budăi.
El a amintit că termenul final pentru elaborarea legii este, așa cum este trecut și în Programul Național de Redresare și Reziliență, 31 martie 2023.
Încurcătura cu pensiile militare
Întrebat dacă există și un jalon legat de pensii, Marius Budăi a confirmat că, într-adevăr, există ”jalonul legat de indemnizațiile și pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Eu nu aș fi profesionist dacă nu aș spune așa. Expresia ”pensii speciale” se poate utiliza în comunicare publică, dar eu nu pot și vă explic și de ce. Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine. Pentru că nu există acest termen din punct de vedere juridic în România”, a arătat Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că de la această expresie au ”început și acele discuție cu pensiile militare care, cu siguranță nu au ce căuta acolo, deoarece pensiile militare chiar nu sunt pensii speciale. Ce vreau însă să spun: a venit Comisia Europeană și ne-a zis că nu a găsit în legile din România termenul acesta de pensii și, atunci, noi credem că toate sunt. De aceea trebuie să fii foarte și foarte atent și să te bazezi pe profesioniști”, a concluzionat ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...