Premierul din Sri Lanka: Economia țării s-a „prăbușit complet"
Autor: Antonia Popescu | 22 iun, 22:02
Rupie srilankeză / FOTO: Pixabay
Rupie srilankeză / FOTO: Pixabay
Sri Lanka are 22 de milioane de locuitori se luptă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii. Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că economia țării s-a „prăbușit complet", fără a mai avea posibilitatea de a plăti pentru produse esențiale, inclusiv pentru petrol.

Anunțul premierului apare după o criză prelungită, cu luni întregi de penurie de alimente, combustibil și electricitate și după ce s-a realizat că nici măcar liniile de credit de la țara vecină, India, care au susținut țara până acum, nu sunt suficiente.

„Ne confruntăm acum cu o situație mult mai gravă decât simplele lipsuri de combustibil, gaz, electricitate și alimente. Economia noastră s-a prăbușit complet, aceasta este cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm astăzi", a declarat premierul Ranil Wickremesinghe în Parlament, potrivit Sky News.

Wickremesinghe a mai spus că Ceylon Petroleum Corporation, compania de stat, are datorii de 700 de milioane de dolari.

„Ca urmare, nicio țară sau organizație din lume nu este dispusă să ne furnizeze combustibil. Sunt chiar reticenți în a furniza combustibil în schimbul banilor", a precizat premierul din Sri Lanka.

Criza a fost provocată de proasta guvernare, de sincopele economiei globale și de pandemie. Datoria țării a crescut din cauza pierderii veniturilor din turism și a creșterii costului produselor de bază.

Wickremesinghe a anunțat că eforturile de redresare a situației au eșuat,

„Dacă s-ar fi luat măcar măsuri pentru a încetini prăbușirea economiei de la început, nu ne-am fi confruntat astăzi cu această situație dificilă. Dar am pierdut această oportunitate. Vedem acum semnele unei posibile căderi la fundul prăpastiei", a precizat premierul.

Fostul prim-ministru Mahinda Rajapaksa a demisionat în luna mai, după luni de proteste și ciocniri între susținătorii guvernului și cei care cereau o schimbare la conducere. Acest lucru l-a adus pe veteranul Wickremesinghe în această funcție pentru a șasea oară.

O echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI) a sosit la Colombo la începutul acestei săptămâni. Dacă se va ajunge la un acord, planul celor din Sri Lanka este de a se concentra pe creșterea exporturilor țării și pe stabilizarea economiei.

De asemenea, premierul a anunțat că va cere mai mult ajutor din partea Indiei, Chinei, Japoniei și SUA.

„Avem nevoie de sprijinul Indiei, Japoniei și Chinei, care au fost aliați istorici. Intenționăm să convocăm o conferință a donatorilor cu implicarea acestor țări pentru a găsi soluții pentru criza din Sri Lanka. Vom căuta, de asemenea, ajutor din partea SUA", a spus el.

Delegați din India vor sosi joi în Sri Lanka pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pe care indienii l-ar putea oferi, iar o echipă din SUA este așteptată săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe