Premierul Spaniei, idee haioasă pentru a economisi energie: Renunțați la ... cravată
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Cum și-a explicat premierul propunerea inedită
Cum și-a explicat premierul propunerea inedită
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, le-a cerut miniştrilor şi altor oficiali de stat să îi urmeze exemplul şi să nu mai poarte cravată, pentru a economisi energie prin reducerea consumului cu aerul condiţionat, transmite AFP.

Sanchez, mereu pus la patru ace, a apărut acum fără cravată şi cu gulerul cămăşii descheiat la o conferinţă de presă la Madrid şi a atras atenţia presei asupra acestei ţinute. "Mi-ar plăcea să observaţi că nu port cravată. Asta înseamnă că putem cu toţii să facem economii din punct de vedere energetic".

Prim-ministrul s-a adresat şi sectorului privat: "Dacă nu este deja cazul, mi-ar plăcea să nu purtaţi cravată când nu este necesar. Astfel puteţi contribui, ca şi noi, la economiile de energie care sunt atât de necesare în ţara noastră". Şeful guvernului spaniol a anunţat că miniştrii vor adopta luni mai multe "măsuri urgente" - despre care nu a dat detalii - pentru economisirea energiei, "în concordanţă cu ceea ce fac alte ţări europene".

Un plan a intrat deja în vigoare

Spania a acţionat recent pentru reducerea consumului de energie în cadrul eforturilor cerute de Uniunea Europeană pentru a elimina dependenţa de gazele naturale importate din Rusia. Printre altele, a fost încurajată telemunca, cu scopul de a limita utilizarea aerului condiţionat în sediile instituţiilor publice şi s-a recomandat reglarea climatizării la cel puţin 27 de grade şi a încălzirii pe timp de iarnă la maximum 19 grade. "Planul pentru eficienţă energetică" a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lui mai.

Mările lumii fierb!

Între timp, temperaturile ridicate înregistrate în luna iulie în toată Europa au declanşat un val de căldură marin prelungit în Marea Mediterană care ar putea distruge ecosistemele şi ar putea ucide mai multe specii marine în următoarele săptămâni, au avertizat oamenii de ştiinţă. Căldura extremă din ultimele săptămâni a provocat deja incendii de vegetaţie şi a condus la mii de decese cauzate de căldură în Europa, însă această căldură nu s-a limitat doar la uscat.

Aerul mai cald, împreună cu curenţii oceanici şi o suprafaţă stabilă a marii au condus la o încălzire a apelor din zonele de coastă ale Mării Mediterane cu câteva grade Celsius peste temperatura medie de 24 de grade până la 26 de grade Celsius pentru această perioadă a anului.

Apele dintre Insulele Baleare (Spania) şi zonele de coastă ale Italiei au fost cu până la 5 grade mai calde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat vineri Agenţia spaniolă de Meteorologie AMET, avertizând că temperaturile din jurul coastei spaniole vor fi cu 3 până la 4 grade Celsius mai mari până cel puţin la jumătatea lunii august.

Record în ultimii zece ani 

Autoritatea portuară a Spaniei a declarat într-un comunicat că apa mării în Cabo de Gata, în colţul de sud-est al Spaniei, lângă oraşul Almeria, a înregistrat luni 28 de grade Celsius - o temperatură record în ultimii zece ani. Valurile de căldură marine, în legătură cu care se fac mult mai puţine cercetări decât în legătură cu valurile de căldură de pe uscat, devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, adăugând presiune asupra ecosistemelor care se confruntă deja cu pescuitul excesiv şi poluarea cu plastic.

Omul de ştiinţă Jean-Pierre Gattuso a declarat pentru Reuters că temperatura apei lângă oraşul francez de coastă Nisa a fost măsurată la 29,2 grade Celsius pe 25 iunie - cu aproximativ 3,5 grade mai mult faţă de aceeaşi zi a anului trecut. "Este un record absolut din 1994 şi chiar mai înainte", a mai spus el. "Oceanul şi marea sunt un fel de burete pentru căldură", a explicat Gattuso.

Valurile de căldură marine au mai lovit Mediterana în perioada 2015-2019, ducând la dispariţii în masă ale vieţii marine, conform unui studiu publicat în această săptămână de Institutul de Ştiinţe Marine al Spaniei. Valul de căldură din acest an este mai grav. "Este mai prelungit şi, de asemenea, magnitudinea este mai mare", a adăugat Gattuso. Dispariţiile ale vieţii marine "vor surveni probabil mai târziu în august", a mai spus el.

Citește și Johnny Depp a câștigat o AVERE fără să facă NIMIC! A stat și a așteptat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel