Pe Twitter şi Facebook, articolele francofone şi germanofone distribuite de media precum Russia Today sau Sputnik au mai mult ecou decât cele ale cotidianului Le Monde sau ale revistei Der Spiegel, potrivit raportului citat.
Jurnaliștii ajutați sau înlocuiți de roboți? Care este pericolul
Oxford Internet Institute a examinat timp de trei săptămâni conţinuturile generate de principalele media ruse şi chineze, precum şi de cele iraniene şi turce controlate de stat sau apropiate regimurilor aflate la putere.
Studiul a analizat în special canalul de televiziune Russia Today, agenţia de presă Sputnik, reţeaua de televiziune China Global Television Network (CGTN), Radio China Internaţional (CRI) şi agenţia de presă Xinhua.
În informaţiile difuzate în limbile franceză, germană sau spaniolă, aceste media au ''politizat coronavirusul prin criticarea democraţiilor occidentale, prin elogierea ţărilor lor de origine şi prin promovarea teoriilor conspiraţiei privind originea virusului'', relevă autorii studiului.
Acesta măsoară angajamentul internauţilor, prin intermediul numărul de "like" şi "share" pe care le acordă un utilizator de Facebook, dacă el comentează aceste informaţii sau le repostează pe Twitter. Studiul analizează cele mai populare 20 de articole ale fiecăruia dintre cele cinci canale media recenzate, în perioada 18 mai - 5 iunie.
Conţinutul în franceză al canalului Russia Today a obţinut un scor de 528 pe Facebook şi Twitter şi agenţia de presă Xinhua un scor de 374, faţă de 105 pentru cotidianul francez Le Monde.
În limba germană, articolele Russia Today au obţinut un scor de 158 pe Facebook şi Twitter, comparativ cu 90 pentru publicaţia Der Spiegel.
''Esenţialul conţinutului acestor media este bazat pe fapte. Dar, mai ales dacă priviţi media ruse, ele au un obiectiv şi acesta este de a discredita ţările democratice'', a explicat pentru AFP Jonathan Bright, cercetător la Oxford.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...