Președintele bulgar: Belicoșii din parlament au decis să acorde asistență militară Ucrainei

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Președintele bulgar: Belicoșii din parlament au decis să acorde asistență militară Ucrainei / Photo by Nadejda Bostanova
Președintele bulgar: Belicoșii din parlament au decis să acorde asistență militară Ucrainei / Photo by Nadejda Bostanova
La începutul lunii decembrie, parlamentarii bulgari au votat pentru a trimite ajutor militar Ucrainei - împotriva dorinței președintelui țării. Acum, Rumen Radev îi numește pe politicienii care au susținut această măsură „belicoși”, scrie Sky News.

Bulgaria este una dintre puținele țări din UE care nu a trimis arme Ucrainei până în prezent.

„Din nefericire, belicoșii din parlament au decis în mod covârșitor să acorde asistență militară Ucrainei”, a declarat Radev.

„Astfel, ei au obligat guvernul provizoriu să încheie un acord cu Ucraina în ceea ce privește această asistență”.

El a precizat că pachetul nu include avioane, sisteme de apărare aeriană sau tancuri, deoarece acest lucru ar slăbi puterea forțelor armate bulgare. O propunere anterioară de a trimite ajutor în luna mai a fost blocată de Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliție în guvernul anterior.

Invazia rusă în Ucraina a afectat relaţiile China-UE, recunoaşte noul ambasador chinez la Bruxelles

Invazia rusă în Ucraina "devine o problemă" pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană (UE), a recunoscut noul ambasador al ţării asiatice la Bruxelles, Fu Cong, într-un interviu acordat ziarului South China Morning Post din Hong Kong, preluat sâmbătă de EFE.

Fu, care a preluat în această lună postul de ambasador al Chinei la UE, vacant de un an de zile, a mai apreciat că războiul din Ucraina a pus China "într-o situaţie foarte dificilă", deoarece Beijingul "nu vrea să fie nevoit să aleagă între prieteni", referindu-se la legăturile cu Moscova şi Kievul.

Înaltul diplomat chinez a dat asigurări că Beijingul a suferit "daune colaterale" ca urmare a "acestei crize" şi a acuzat Statele Unite că "profită de pe urma acesteia" nu doar pentru că vând arme, ci şi ca urmare a situaţiei de criză energetică din ţările europene.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, Fu le-a cerut europenilor "să nu interpreteze excesiv terminologia" acordului pe care preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin l-au semnat cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia şi în care s-a vorbit despre o "cooperare nelimitată".

Ambasadorul Fu a regretat că acordul continuă să fie menţionat pentru a acuza China că se află "în tabăra greşită", în ciuda faptului că "faptele arată că China nu oferă ajutor militar Rusiei" şi că, a doua zi după începerea invaziei, Xi l-a sunat pe Putin "să-l încurajeze în mod clar pentru a se încerca găsirea unei soluţii paşnice".

"Poziţia noastră a fost destul de echilibrată (...) şi suntem dispuşi să participăm la orice iniţiativă de pacificare", a adăugat el.

În interviu, Fu a acuzat totodată UE că promovează măsuri comerciale "care frizează protecţionismul sau chiar discriminarea" şi a îndemnat Bruxellesul să ratifice Acordul cuprinzător de investiţii (CAI), care a intrat în impas anul trecut ca urmare a unui schimb de sancţiuni după presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, populată majoritar de musulmani.

"Dacă europenii sunt atât de îngrijoraţi de accesul lor pe piaţa din China, de ce nu ratifică CAI?", s-a întrebat retoric Fu, anunţând că Beijingul este dispus să retragă sancţiunile - care au afectat, printre alţii, mai mulţi europarlamentari - dacă Bruxellesul renunţă "simultan" la propriile sale sancţiuni, impuse diverşilor înalţi oficiali chinezi din regiune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik

pixel