Vorbind despre ce va fi și cum va fi în continuare, președintele Macron i-a atenţionat pe francezi că la toamnă va veni ”marea schimbare”. Adică adio abundență, adio lipsă de griji. "Trăim o mare schimbare", a avertizat şeful statului, enumerând seriile de crize care au afectat viața tuturor, a comunității internaționale în ansamblul ei, de la criza sanitară și războiul din Ucraina, la seceta care face ravagii.
"Momentul pe care îl trăim poate fi structurat de o serie de crize grave (...) şi s-ar putea ca unii să vadă destinul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize sau situaţii de urgenţă. În ceea ce mă priveşte, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare sau o mare bulversare", a declarat Emmanuel Macron vorbind în cadrul primei ședințe a Consiliului de miniștrii de după vacanța de vară.
Pentru că, în faţa acestei situaţii, "compatrioţii noştri ar putea reacţiona cu multă nelinişte", el le-a cerut membrilor guvernului "să spună lucrurilor pe nume", "să le numească clar şi fără o abordare catastrofală". "Mă aştept de la guvern să respecte cuvântul dat şi angajamentele pe care le-am luat faţă de naţiune", a adăugat el.
"Ce îmi doresc să putem face în următoarele săptămâni şi luni este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forţelor majorităţii" în jurul "unei direcţii care să ne permită să ne consolidăm suveranitatea, independenţa noastră franceză şi europeană", a adăugat el.
În contextul "înmulţirii regimurilor iliberale" şi al "consolidării regimurilor autoritare", preşedintele francez le-a cerut miniştilor săi "seriozitate", "credibilitate" şi să nu cedeze tentaţiei "demagogiei".
"Este uşor să promiţi orice, iar uneori să spui orice. Să nu cedăm acestor tentaţii, demagogiei. Ele înfloresc în toate democraţiile astăzi, într-o lume complexă care înspăimântă. Poate fi seducător să spui ceea ce oamenii vor să audă (...), însă trebuie mai întâi să raţionezi întrebându-te dacă este eficient şi util", a adăugat el, fără a oferi exemple concrete.
Citește și Britanicii ar putea fi obligați să-și spele rufele între anumite ore
Autoritățile britanice gândesc tot felul de măsuri menite, pe de o parte, să ajute populația pe fondul crizei energetice, și, pe de alta, să evite alte scenarii nedorite.
Autoritățile britanice vor să încurajeze consumatorii să folosească aparatele electrocasnice consumatoare de energie, cum ar fi mașinile de spălat, în afara orelor de vârf, prin oferirea de reduceri, în încercarea de a reduce riscul întreruperilor de curent. Potrivit unor articole de presă confirmate parțial de operatorul național de rețele electrice (ESO), acesta din urmă are în vedere "recompensarea" britanicilor care adoptă un astfel de comportament virtuos cu reduceri.
Aceștia ar putea primi până la 6 lire sterline (7 euro) pentru fiecare kilowatt-oră utilizat în afara orelor de vârf, dacă își vor folosi mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, uscătoarele de rufe sau consolele de jocuri video mai puțin între orele 17:00 și 20:00.
Citește și Seceta îi aduce pe francezi în situații neașteptate: ”Salvați florile”, îndeamnă un primar
Orașul Calmar este cunoscut în special pentru patrimoniul său floral, aflat acum în pericol din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de apă.
Confruntat cu interdicțiile privind folosirea apei, primarul din Colmar a îndemnat populația și proprietarii de restaurante să își ude singuri jardinierele și straturile de flori, chiar dacă acest lucru înseamnă să folosească "până și ultimii stropi rămași pe fundul carafelor”, un "mod cetățenesc de a răspunde la absurditatea administrativă". Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...