Președintele nigerian, Bola Tinubu, a cerut miercuri Senatului să aprobe o nouă datorie de aproape 8 miliarde de dolari în cadrul unui plan de împrumuturi externe pentru 2022-24 pentru finanțarea infrastructurii, sănătății, educației și securității.
Nigeria, cea mai mare economie africană și principalul producător de petrol, se bazează din ce în ce mai mult pe datorie din cauza scăderii colectării taxelor și a exporturilor de petrol, cea mai mare sursă de venituri în valută.
Într-o scrisoare adresată Senatului, Tinubu a solicitat 7,86 miliarde de dolari și 100 de milioane de euro, fără să precizeze de unde vor proveni banii.
Nigeria a strâns bani pe piețele internaționale de credit, inclusiv prin euro obligațiuni, și a împrumutat de la creditori precum Banca Mondială și Banca Africană de Dezvoltare pentru sprijin bugetar.
"Având în vedere realitățile economice actuale cu care se confruntă țara, a devenit imperativ să se utilizeze împrumutul extern pentru a acoperi deficitul de finanțare care va fi aplicat la proiecte cheie de infrastructură, inclusiv energie, căi ferate, sănătate, printre altele", a declarat Tinubu.
Guvernul a declarat că dorește să încurajeze investițiile, mai degrabă decât să se bazeze pe împrumuturi pentru a crea locuri de muncă și a construi infrastructura.
Senatul și Camera Deputaților iau în considerare un buget suplimentar de 2176 de miliarde de naira (2,8 miliarde de dolari) pentru a finanța "probleme urgente", inclusiv apărarea și securitatea.
Cabinetul nigerian a aprobat în urmă cu două săptămâni bugetul de anul viitor, cu o valoare de 26,01 trilioane de naira (34 miliarde de dolari), din care aproximativ o treime este destinată plății dobânzilor.
Aproximativ 40% din datoria totală a Nigeriei este externă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...