Președintele Stellantis neagă orice fuziune cu alt producător auto

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Stellantis / FOTO: Facebook Stellantis
Stellantis / FOTO: Facebook Stellantis
În ultimele zile au circulat tot felul de zvonuri pe această temă, speculații care au pornit de la câteva vorbe rostite de chiar directorul executiv al Stellantis.

Președintele Stellantis, John Elkann, nu a intervenit mai devreme pentru a calma lucrurile, a ieșit luni cu un comunicat în care a respins categoric existența unor planuri de fuziune cu alt producător, proiecte despre care scrisese presa italiană, potrivit căreia Franța ar analiza o apropiere cu Renault.

De la ce a pornit totul?

"Nu există niciun plan de fuziune a Stellantis cu vreun alt producător", a insitat Elkann într-un comunicat, adăugând că grupul se concentrează pe executarea planului său de afaceri pe termen lung. Între timp, acțiunile Renault au crescut la bursă, cele ale Stellantis au scăzut. Iar totul a pornit de cele câteva propoziții rostite, pe 1 februarie, de directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares. 

În industria auto lumea se inflamează rapid. De exemplu, declarațiile făcute de Tavares pentru Bloomberg au aprins spirile. Ce a spus, de fapt, Tavares? Reluând refrenul său favorit despre darwinism și despre noțiunea că cel mai puternic îl devorează pe cel mai slab, șeful Stellantis le-a spus jurnaliștilor de la celebra agenție americană că "atâta timp cât vedeți cifrele la un nivel potrivit, puteți trage concluzia că sunt pregătit pentru orice fel de consolidare".   

Ca un foc de paie 

A fost suficient pentru a crea o agitație care s-a răspândit ca un foc de paie. Iar speculațiile sunt numeroase în sălile de tranzacționare, atât în rândul jurnaliștilor de specialitate, cât și al analiștilor. Astfel, galaxia celor 14 mărci ar putea crește și mai mult, absorbind Renault, General Motors și Ford. Și acesta este doar începutul.

Dar chiar ar fi posibil așa ceva? Nicidecum. Pentru simplu motiv că ar intra în joc structurile antimonopol. Dominație, cvasi-monopol: acestea sunt cuvintele-cheie care trag semnale de alarmă la Bruxelles. Nu trebuie uitată sbaterea care a cuprins UE când a fost vorba despre fuziunea Alstom - Siemens în urmă cu câțiva ani. Și este mai mult ca sigur că nimeni nu-și dorește un nou episod de acest gen cu Stellantis - Renault în următorii ani.

Imposibil de acceptat

Lucru valabil și pentru o eventuală preluare a Ford sau General Motors, altă posibilă tranzacție. Și în acest caz, ipoteza se bazează pe o comparație de cifre: din 2023, Stellantis, cu mărcile sale americane (Dodge, Ram, Jeep și Chrysler) este mai bine evaluată pe Wall Street decât concurenții lui. Ceea ce nu înseamnă că Stellantis are capacitatea vreuna dintre ele. Întrebat de Bloomberg, omul de afaceri a  răspuns că "totul va depinde de situație și că ar trebui să se facă într-un mod prietenos". 

Și în acest caz, autoritățile americane din domeniul concurenței, mai feroce decât cele europene, nu ar vedea cu ochi buni apariția unui astfel de monopol cvasi-total al industriei auto americane, unde singurul concurent rămas ar fi Tesla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel