Presiune pe euro: Pozițiile lungi au atins niveluri istorice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Euro / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Moneda europeană s-a bucurat, în ultima perioadă, de o atenția deosebită din partea investitorilor.

Vineri, euro s-a tranzționat în creștere cu 0,2%, la 1,0873 $, ceea ce reprezintă o asceniune de peste 3% de la începutul lunii și de peste 5% de la începutul anului, constată analiștii Bank of America. 

Germania este de vină

„Anunțul autorităților germane care au ajuns la un consens privind creșterea investițiilor în industria apărării, ceea ce presupune o susținere a economiei și noi locuri de muncă, a dus la cel mai mare salt în poziționarea și sentimentul față de euro din istoria sondajului nostru privind sentimentul valutar și al ratelor de dobândă”, au explicat experții băncii americane. 

Sentimentul și poziționarea sunt acum aproape la același nivel cu cele atinse în august 2020, după anunțul programului NGEU din iulie.

Programul „Next Generation EU”

Programul „Next Generation EU” (NGEU) este planul Comisiei Europene de redresare economică, destinat să ajute statele membre ale UE să se recupereze după pandemia de COVID-19, în special pe cele care au fost afectate sever.

„Piețele au văzut o schimbarea clară și fără echivoc a orientării fiscale a Germaniei comparabilă cu decizia de emitere comună a datoriei ca răspuns la pandemie, probabil ajutată de ipoteze destul de optimiste privind cheltuielile pentru apărare ale UE”, a declarat BofA.

Așteptări privind ratele dobânzilor

„Nu este surprinzător să observăm o creștere puternică a așteptărilor privind rata finală a BCE, 88% dintre respondenți anticipând rate terminale de 2% sau mai mult, iar doar o minoritate îngrijorându-se acum de o subestimare a inflației în 2025.”

Prin urmare, pozițiile de durată ale euro core au scăzut semnificativ și sunt scurte pentru prima dată din primăvara anului 2023, a declarat banca.

Schimbarea sentimentului față de dolar

Pe de altă parte, a avut loc o inversare spectaculoasă a sentimentului valutar față de dolar, care a trecut de la un nivel extrem de optimist în decembrie 2024 la cele mai pesimiste niveluri din 2021, a declarat BofA, deși încă departe de extremele istorice.

În plus, deși poziționarea a devenit scurtă, aceasta este foarte întârziată în raport cu schimbarea radicală a sentimentului. Discrepanța dintre opiniile negative despre dolar și poziționare se află la nivelurile observate în iunie/iulie 2020, când o scurtă perioadă de stabilitate a precedat o lichidare masivă pe parcursul restului anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel