Preţ benzină şi motorină la 11 octombrie. Scumpire semnificativă a carburanţilor
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul benzinei și motorinei în România, astăzi, 31 martie 2023 / Foto: Pexels.com
Prețul benzinei și motorinei în România, astăzi, 31 martie 2023 / Foto: Pexels.com
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a crescut din nou prețurile azi, și, spre deosebire de ultimele zile, scumpirea este semnificativă. Este a patra scumpire de vineri încoace.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 11 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,22 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,61 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,72 lei pe litru la benzină și 8,11 lei pe litru la motorină, scrie Economica.net.

Așadar, față de ziua de ieri, prețul a crescut semnificativ de data aceasta, cu opt bani pe litru  la ambele sortimente de carburanți. Este a patra scumpire operată de compania petrolieră în ultimele cinci zile, de vineri încoace, când prețurile au început să crească din nou, după o lungă perioadă de ieftiniri semnificative. Atunci, Petrom a crescut prețurile cu patru bani la benzina standard și cu opt bani la motorina standard, apoi sâmbătă și luni au venit două scumpiri mai mici, de câte doi bani pe litru la fiecare sortiment, urmate de cea de azi, de opt bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali, de exemplu în zona noastră este deficit de motorină, și nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie.

Cotațiile carburanților au crescut semnificativ în ultima săptămână, cu peste 230 de dolari pe tonă la motorină, de exemplu. Astfel, ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, erau la 1.220 de dolari pe tonă pentru motorină și 918  dolari pe tonă pentru benzină.

Pe de altă parte, în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel