Prețul petrolului se va prăbuși! Previziunile Barclays care dau fiori industriei
Scădere așteptată a prețului...
Capitala Guineei, Conakry, era cuprinsă de haos duminică, după ce ofiţeri din forţele speciale au anunţat că l-au capturat pe preşedintele Alpha Conde şi că au dizolvat principalele instituţii ale statului vest-african.
Turbulenţele din Guineea au sporit temerile privind furnizarea de bauxită, minereul din care se extrage peste 95% din producţia mondială de aluminiu. Guineea este un producător major de bauxită, iar China importă din statul african mai mult de jumătate din această materie primă.
Cotaţia aluminiului a urcat anul acesta cu 40% la Bursa de la Londra. Oferta de aluminiu este supusă la presiuni, în special în China, cel mai mare producător mondial. Autorităţile de la Beijing au luat în vizor producţia de aluminiu, care necesită un consum mare de energie, pe fondul luptei împotriva poluării şi a problemelor în aprovizionarea populaţiei cu electricitate. Presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat săptămâna aceasta în provincia Guangxi, un important centru de producţie din sud-vestul Chinei.
Piaţa "poate fi serios perturbată" de situaţia din Guineea, a avertizat Oleg Deripaska, fondatorul firmei ruseşti Rusal. În cursul zilei de luni, la Bursa London Metal Exchange preţurile la aluminiu au crescut cu 1,8% până la 2.775,50 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din martie 2011, înainte de a se tranzacţiona la 2.749 dolari.
Şi titlurile Aluminum Corp of China au urcat cu 10% la Bursa de la Hong Kong. Acţiunile Norsk Hydro au urcat luni la Bursa de la Oslo cu 5%, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 13 ani, în timp ce titlurile Rusal au crescut la Bursa de la Moscova cu peste 4%, la un nivel record.
Citește și Rusia pregătește o taxă pe exporturile de metale
Compania norvegiană Norsk Hydro, care este un producător major de bauxită de la minele din Brazilia, a anunţat că monitorizează situaţia.
Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare şi electrocasnice, a avut o evoluţie slabă la debutul pandemiei însă se bucură acum de o relansare a cererii consumatorilor pe măsură ce activitatea economică îşi revine.
În următori ani, analiştii se aşteaptă la creşterea cererii pentru aluminiu, odată cu expansiunea vehiculelor electrice şi a energiilor regenerabile. Această apreciere creează o oportunitate pentru producătorii care s-au confruntat timp de mai mulţi ani cu preţuri scăzute şi care deseori au fost nevoiţi să vândă aluminiul în pierdere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scădere așteptată a prețului...
Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...
Deficitul bugetar pune presiune...
Capitalizarea bursei scade cu...
Grupaj de știri.
Două institute de sondare care au realizat exit poll,...
Candidatul Alianței electorale...
Candidatul independent la...
Candidatul AUR la președinția...
Aproape 13.000 de firme...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Recent, bursele mondiale au...
Autoritățile au promis un plus de peste 9%.
Bitcoin, dincolo de statutul de...
„Vor fi necesare mai multe...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...