Prețul aurului și-a accelerat creșterea

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aur. foto: pexels.com
Aur. foto: pexels.com
Prețul aurului a crescut joi cu peste 1% până la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, deoarece ultimele date economice din SUA, care arată semne de încetinire, au stimulat pariurile pe o reducere a ratei dobânzii de la Rezerva Federală în acest an.

Aurul spot a crescut cu 1%, până la 2.351,55 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din 7 iunie. Contractele futures pe aur din SUA au progresat, la rândul lor, cu 0,8%, până la 2.365,50 de dolari. 

"Piața pare tot mai nerăbdătoare, vrea să vadă banca centrală a SUA demarând programul de relaxare. Este din nou un moment din acela când nervii sunt încordați la maxim, când toți vorbesc, dar nimeni nu spune nimic concret. Și cred că, în aceste condiții, am putea vedea poziții lungi pe piață", a comentat Bart Melek, de la TD Securities.

Numărul cererilor pentru șomaj SUA au scăzut în ultima săptămână în SUA, indicând că piața muncii își menține stabilitatea. Pe de altă parte, construcția de case unifamiliale a scăzut cu 5,2% în mai, până la o rată anuală ajustată sezonier de 982.000 de unități. 

Cum interpretează investitorii aceste informații? Că, deși piața muncii afișează moderație, presiunea prețurilor își spune cuvântul, dovadă fiind datele statistice slabe privind vânzările cu amănuntul. Concluzia: economia americană se mișcă mai lent decât prognozele analiștii. 

Potrivit instrumentului FedWatch al CME, comercianții oferă în prezent o șansă de 64% reducerii ratei dobânzii de către Fed în septembrie. Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costul de oportunitate al deținerii de lingouri fără randament.

Cererea pentru valorile de refugiu, așa cum este aurul și, în general, metalele prețioase, alimentată de incertitudinea geopolitică și economică, și cumpărările persistente ale băncilor centrale au contribuit la creșterea aurului din martie-mai, ducând prețurile spot la un nivel record de 2.449 de dolari pe 20 mai.

Printre alte metale prețioase, argintul a crescut cu 2,1% la 30,37 dolari uncie, platina a scăzut cu 0,1%, la 979,45 dolari, iar paladiul a câștigat 1,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel