Astfel, aurul spot a crescut cu 0,5%, până la 2.480,75 dolari/unice, după ce a atins un maxim istoric de 2.482,29 dolari la începutul sesiunii. Contractele futures pe aur din SUA au câștigat 0,7%, până la 2.485,30 dolari.
„Sunt mari așteptările că ne apropiem cu pași siguri spre o reducere a ratei dobânzii Fed. O speranță pe care investitorii o văd și în randamentele care continuă să scadă lent. În plus, dolarul este slab, factor esențial din spatele mișcării ascendente a aurului”, a comentat David Meger, de la High Ridge Futures.
Mai mulți factori de decizie Fed au dat de înțeles că sunt tot mai convinși că ritmul de creștere a prețurilor este mai ferm și pe drumul cel bun. Este evident că ținta de 2% stabilită de Fed pentru inflație nu mai este ceva de neatins.
Ratele mai scăzute ale dobânzilor reduc costul de oportunitate al deținerii de lingouri fără randament și cântăresc dolarul, făcând aurul mai ieftin pentru investitorii care dețin alte valute. Pe de altă parte, argintul a scăzut cu 1,2% la 31,01 dolari uncia. Platina a crescut cu 1,3% la 1.013,07 dolari, iar paladiul s-a stabilizat la 959,25 dolari.
Ce spun experții? Va doborî aurul toate recordurile, reușind să treacă de pragul psihologic de 3000 de dolari/uncie? O ipoteză sau prognoză, cum vreți să îi spuneți care a fost deja vehiculată în spațiul public de diferiți analiști și experți bancari. Unii mai puțini convinși că acest scenariu va prinde, totuși, viață până la sfârșitul anului, alții, dimpotrivă, hotărâți să dea crezare acestor previziuni.
Acum însă, nimeni nu pare nerăbdător să se arunce în valurile supozițiilor și speculațiilor. Cei mai mulți dintre cunoscătorii pieței metalelor prețioase nu exclud că metalul galben va trece bariera de 2500 de dolari/uncie mai devreme decât s-a anticipat, adică undeva în septembrie. De fapt, au ținut analiștii să sublinieze, va fi mai degrabă un test: jucătorii vor dori să vadă reacțiile celorlalte piețe pentru a-și adapta strategiile ulterioare.
Și, estimează experții bancar, aceste lucru trebuie făcut neapărat înainte de alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie anul curent. Votul americanilor ar putea schimba mult datele problemei, ar putea da peste cap piețe, antrenând creșteri sau prăbușiri deocamdată greu de anticipat.
Deocadamdată, aurul este pe val. Probabil va mai urca, dar nu prea mult. Desigur, metalul galben este prin tradiție un activ refugiu, dar o prea mare concentrare pe aur ar putea avea și efecte negative, ceea ce nimeni nu își dorește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...