Prețul benzinei. Adrian Negrescu spune ce se va întâmpla de luna viitoare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt trei factori care vor determina această evoluție
Sunt trei factori care vor determina această evoluție
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre cum vor evolua prețurile la carburanți în perioada imediat următoare și, de asemenea, a comentat situația de pe piața RCA. 

Vor ajunge românii să nu-și mai poată plăti RCA-urile?

”Este o problemă cu piața asigurărilor auto obligatorii, pentru că aceste prețuri la RCA, dublarea, practic, a tarifelor ridică multe semne de întrebare și cresc riscul de pagube în cazul unui accident. Iar asta pentru că mulți români nu își vor mai face RCA, vor risca să circule fără această asigurare, pentru că prețurile sunt prea mari”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru postul de televiziune Antena3 CNN. 

Va fi nevoie de vreo patru ani 

Legat de ritmul despăgubirilor în dosarul City, expertul este de părere că ”va fi nevoie de vreo patru ani ca să facă toate plățile celor 250.000 de cereri. A fost cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România, cu o pagubă de circa 1,8 miliarde de euro și nimeni nu a plătit pentru faptul că s-a ajuns la acest faliment. 

Au dormit în papuci

Autoritățile care monitorizează piața pur și simplu au dormit în papuci, au crezut pe bune cele ce le-au zis cei de la City Insurance și iată că am ajuns în situația de a plăti dublu, de a plăti, practic, oalele sparte pentru faptul că instituțiile abilitate nu au monitorizat ce se întâmpla la această companie are folosea prețuri de dumping, a subliniat Adrian Negrescu. 

În ceea ce privește prețul benzinei, austriecii au crescut prețul carburanților la stațiile lor de alimentare de cinci ori cu cinci bani în perioada 14-21 ianuarie. Cu alte cuvinte, prețul carburanților a crescut la pompele austriecilor cu 25 de bani/litrul în intervalul menționat. Ce se va întâmpla mai departe? 

Este, de fapt, contribuția benzinarilor 

”Se întâmplă ceea ce anticipam la sfârșitul anului trecut, și anume că scoaterea acelei facilități de 0,50 de bani va ridica prețurile din piață. Iar ceea ce vedem acum, această creștere de 0,25 de lei era, de fapt, contribuția cu care benzinarii veneau la acea facilitate de 0,50 de lei. Pentru că 25 de bani erau de la stat și 25 de bani erau de la benzinari”, a explicat analistul economic. 

Alte surse de petrol, mai scumpe

Potrivit precizărilor sale, ”la această situația mai trebuie adăugat și faptul că petrolul a ajuns la 89 de dolari/baril, față de 78 de dolari/baril cât era acum 10 zile, dar și embargoul impus petrolului rusesc care a alimentat foarte mult în zona aceasta de rafinării din România. Ceea ce înseamnă că benzinarii trebuie să găsească alte surse de petrol, care sunt mai scumpe. 

Există toate șansele să treacă acest prag 

Și nu în ultimul rând, la această situația trebuie adăugate și interesele Chinei, care își revine din punct de vedere economic și absoarbe din piață cantități tot mai mari de petrol. Iar asta înseamnă creșteri de prețuri la petrol. Iar de luna viitoare vor asista la noi majorări de tarife la benzină care are toate șansele să treacă de 8 lei/litrul”, a prezis Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel