Prețul benzinei. Adrian Negrescu spune ce se va întâmpla de luna viitoare
Autor: DCBusiness Team | 24 ian 2023, 00:00
Sunt trei factori care vor determina această evoluție
Sunt trei factori care vor determina această evoluție
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre cum vor evolua prețurile la carburanți în perioada imediat următoare și, de asemenea, a comentat situația de pe piața RCA. 

Vor ajunge românii să nu-și mai poată plăti RCA-urile?

”Este o problemă cu piața asigurărilor auto obligatorii, pentru că aceste prețuri la RCA, dublarea, practic, a tarifelor ridică multe semne de întrebare și cresc riscul de pagube în cazul unui accident. Iar asta pentru că mulți români nu își vor mai face RCA, vor risca să circule fără această asigurare, pentru că prețurile sunt prea mari”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru postul de televiziune Antena3 CNN. 

Va fi nevoie de vreo patru ani 

Legat de ritmul despăgubirilor în dosarul City, expertul este de părere că ”va fi nevoie de vreo patru ani ca să facă toate plățile celor 250.000 de cereri. A fost cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România, cu o pagubă de circa 1,8 miliarde de euro și nimeni nu a plătit pentru faptul că s-a ajuns la acest faliment. 

Au dormit în papuci

Autoritățile care monitorizează piața pur și simplu au dormit în papuci, au crezut pe bune cele ce le-au zis cei de la City Insurance și iată că am ajuns în situația de a plăti dublu, de a plăti, practic, oalele sparte pentru faptul că instituțiile abilitate nu au monitorizat ce se întâmpla la această companie are folosea prețuri de dumping, a subliniat Adrian Negrescu. 

În ceea ce privește prețul benzinei, austriecii au crescut prețul carburanților la stațiile lor de alimentare de cinci ori cu cinci bani în perioada 14-21 ianuarie. Cu alte cuvinte, prețul carburanților a crescut la pompele austriecilor cu 25 de bani/litrul în intervalul menționat. Ce se va întâmpla mai departe? 

Este, de fapt, contribuția benzinarilor 

”Se întâmplă ceea ce anticipam la sfârșitul anului trecut, și anume că scoaterea acelei facilități de 0,50 de bani va ridica prețurile din piață. Iar ceea ce vedem acum, această creștere de 0,25 de lei era, de fapt, contribuția cu care benzinarii veneau la acea facilitate de 0,50 de lei. Pentru că 25 de bani erau de la stat și 25 de bani erau de la benzinari”, a explicat analistul economic. 

Alte surse de petrol, mai scumpe

Potrivit precizărilor sale, ”la această situația mai trebuie adăugat și faptul că petrolul a ajuns la 89 de dolari/baril, față de 78 de dolari/baril cât era acum 10 zile, dar și embargoul impus petrolului rusesc care a alimentat foarte mult în zona aceasta de rafinării din România. Ceea ce înseamnă că benzinarii trebuie să găsească alte surse de petrol, care sunt mai scumpe. 

Există toate șansele să treacă acest prag 

Și nu în ultimul rând, la această situația trebuie adăugate și interesele Chinei, care își revine din punct de vedere economic și absoarbe din piață cantități tot mai mari de petrol. Iar asta înseamnă creșteri de prețuri la petrol. Iar de luna viitoare vor asista la noi majorări de tarife la benzină care are toate șansele să treacă de 8 lei/litrul”, a prezis Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe