Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
De altfel, este pentru a doua zi consecutiv când motorina se scumpește. În ceea ce privește benzina standar, nici o modificare de preț, oricum, nu la București. Dar să le luăm pe rând.
La fel ca marți, benzina standar se vinde, în București, cu prețuri cuprinse între 6,88 lei/litru și 7,06 lei/litru. Spre deosebire de ieri, cea mai ieftină benzină standard poate fi cumpărată astăzi doar de la patru benzinării din Capitală, cea a companiei Petrom de pe str. Dr. Herescu Petre nr. 2A și la trei stații Lukoil din sectorul 1. La polul opus, cea mai scumpă benzină standard se găește la multe dintre benzinăriile MOL din sectorul 1 al Capitalei, dar nu numai.
Mergem la Cluj, unde nici astăzi benzina standard nu a trecut de 7 lei/litru, ea putând fi achiziționată cu 6,91 lei/litru (cel mai mic preț), de la mai multe stații Lukoil. Cea mai scumpă, de 6,98 lei/litru, este comercializaată de benzinăriile OMV.
În ceea ce privește Timișoara, prețul unui litru de benzină standard se oprește la 7 lei, tarif afișat de câteva dintre benzinăriile OMV. În orașul de pe Bega, cea mai ieftină benzină standard costă 6,89 lei/litru și se găsește la stațiile LUkoil din oraș.
În ceea ce privește motorina standard, în București cea mai ieftină, la 7,06 lei/litru, poate fi cumpărată doar de la stația Lukoil de pe Bd. Preciziei nr. 34. La restul benzinăriilor din Capitală prețurile urcă la 7,07 lei/litru, 7,10 lei, 7,15 lei, pentru a se opri la 7,18, cea mai ridicată valoare a zilei, ce poate fi găsită pe panoul tarifar al multe dintre benzinăriile MOL din sectorul 1 și nu numai.
La Cluj, tabloul prețurilor arată puțin diferite, în senul că cel mai mic este mai mare decât în București, el fiind de 7,09 lei/litru, în timp ce prețul cel mai mare, de 7,16 lei/litru este mai scăzut decât cel din Capitală.
La Timișoara însă, valorile sunt toate mai mari decât în celelalte două orașe analizate. Astfel, cea mai ieftină motorină standard costă 7,09 lei/litru și se vinde la șase dintre benzinăriile Lukoil, cea mai scumpă înseamnă 7,21 lei/litru și este comercializată de stațiile Gazprom, OMV, Rompetrol și MOL.
Apetit pentru risc
Se știe că, printre factorii care determină evoluția prețurilor la carburant, se află prețurile la petrol care se află pe un trend ascendent, de creștere. Astfel, barilul de țiței marca Brent cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, s-a tranzacționat, pentru contractele cu livrare în luna octombrie, la 86,17. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în septembrie, a crescut cu 1,19%, la 82,92 dolari.
„Prețurile țițeiului și-au schimbat direcția destul de brusc”, a declarat Bart Melek de la TD Securities pentru AFP. „Petrolul a urmat schimbarea apetitului pentru risc în acțiuni”, a spus el. „Se pare că piața continuă să concluzioneze că oferta de (aur negru) rămâne strânsă”, a adăugat analistul.
Săptămâna trecută, Arabia Saudită a anunțat prelungirea reducerilor voluntare de producție de un milion de barili pe zi pentru încă o lună. Rusia a urmat exemplul, anunțând o reducere a exporturilor sale de petrol cu 300.000 de barili pe zi pentru luna septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...