Prețul combustibililor la pompă mai fac un salt

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară în ultimele zile, comparativ cu cele afișate pe 12 ianuarie. Atât benzina, cât și motorina au înregistrat scumpiri în principalele stații de alimentare din București.

La benzina standard, prețul la stația Lukoil de pe strada Coralilor a crescut de la 7,28 lei/litru la 7,33 lei/litru, o majorare de 5 bani. La stația OMV de pe strada Odăi, benzina standard a ajuns la 7,53 lei/litru, față de 7,48 lei/litru în urmă cu câteva zile, înregistrând aceeași creștere de 5 bani.

Benzina superioară a urcat și ea ușor. La stația Petrom de pe strada Dr. Herescu Petre, prețul a crescut de la 7,88 lei/litru la 7,93 lei/litru, o diferență de 5 bani. La OMV, pe strada Odăi, prețul benzinei superioare a ajuns la 8,22 lei/litru, comparativ cu 8,18 lei/litru, o scumpire de 4 bani.

Motorina standard s-a scumpit cu 4 bani în unele stații. La Socar, pe strada Vasile Lascăr, prețul a crescut de la 7,45 lei/litru la 7,49 lei/litru. În stațiile OMV de pe strada Odăi, prețul a urcat de la 7,62 lei/litru la 7,67 lei/litru.

Motorina superioară a înregistrat și ea scumpiri. La Lukoil, pe bulevardul Camil Ressu, prețul a crescut de la 7,84 lei/litru la 7,88 lei/litru, iar la OMV, pe strada Odăi, de la 8,17 lei/litru la 8,22 lei/litru, cu o diferență de 5 bani.

Aceste creșteri de preț, deși moderate, pot avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor consumatorilor, mai ales în contextul economic actual. Specialiștii din domeniul energiei monitorizează îndeaproape evoluția pieței și posibilele influențe externe care ar putea determina noi ajustări de prețuri.

Un factor major care a contribuit la scumpirea carburanților este creșterea prețului petrolului la nivel internațional. Vineri, prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, susținut de cererea puternică din China și de scăderea stocurilor de petrol din SUA. Brent crude, indicele de referință internațional, a crescut cu 2,5%, ajungând la 78,85 dolari pe baril, în timp ce WTI, echivalentul american, a urcat cu 2,5%, atingând 75,78 dolari pe baril.

Analiștii susțin că această creștere a fost alimentată parțial de vremea rece din iarnă și de cererea puternică a Chinei. Datele publicate recent de Administrația pentru Informații în Energie din SUA au arătat o scădere mai mare decât era anticipat a stocurilor de petrol pentru săptămâna încheiată pe 3 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com

pixel