Prețul gazelor, de neoprit. Cotația la Amsterdam ajunge la 185 euro pe tonă
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Sancțiunile impuse Rusiei aruncă prețul gazelor în aer / Foto: Arhivă
Sancțiunile impuse Rusiei aruncă prețul gazelor în aer / Foto: Arhivă
Prețul gazelor își continuă traiectoria ascendentă pe fondul invaziei rusești în Ucraina.

Preţul gazelor în Europa a crescut miercuri, iar la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record, din cauza temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de UE ar putea atinge livrările de gaze, unele nave care transportau gaze naturale lichefiate ruseşti schimbându-şi direcţia, transmite Reuters.

Navele ruseşti nu mai au voie să intre în porturi din Marea Britanie, a anunţat luni ministrului britanic al Transporturilor, Grant Shapps. Oficialii din unele state din UE au spus că blocul comunitar ia în considerare interdicţii asupra navelor din Rusia. Marţi, Parlamentul European a cerut închiderea porturilor din UE pentru vapoarele ruseşti sau pentru navele care merg sau vin din Rusia.

Traderii consideră că aceste informaţii arată tendinţa în domeniul transporturilor şi ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.

Citește și: Prețul gazelor, de neoprit. Cotația la Amsterdam ajunge la 185 euro pe tonă

Miercuri, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record pe parcursul zilei de 185 euro pe tonă, depăşind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.

"Evoluţia preţului de miercuri nu se bazează pe schimbările fundamentale al echilibrului pieţei gazelor din Europa. Principala cauză a avansului semnificativ de Bursa de la Amsterdam este percepţia privind o sporire a riscului sancţiunilor europene care să afecteze exporturile de energie ale Rusiei", a apreciat Leon Izbicki, analist la Energy Aspects.

În pofida invaziei Ucrainei de către Rusia, livrările de gaze ruseşti spre Europa prin diverse conducte au rămas în mare parte nemodificate până acum. Chiar şi gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust. Dar traderii şi analiştii spun că actualul conflict şi escaladarea sancţiunilor ar putea modifica fluxul de gaze, ceea ce provoacă creşterea preţurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel