Prețul gazelor în 2024: Incertitudine totală
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Gaze naturale /FOTO: Freepik
Gaze naturale /FOTO: Freepik
Într-un ultim raport privind evoluția pieței gazelor naturale în 2024, Agenția Internațională pentru Energie scrie că, în privința cererii, aceasta cu certitudine se va consolida. 

În ceea ce privește prețurile, prognozele devin mai complexe și incerte, în sensul că se instalează nisipuri mișcătoare. Da, prețurile rămâm și anul acesta sub presiunea riscurilor de natură geopolitică și, implicit, a preocupărilor legate de alimentarea pieței cu materie primă. 

Se anticipează că pe segmentul cererii globale, tendința crescătoare se va întâri în 2024, dar riscurile geopolitice și preocupările legate de aprovizionare ar putea duce în continuare la volatilitatea prețurilor, a subliniat AIE în raportul recent publicat. 

Temperaturile mai reci de iarnă și prețurile mai scăzute duc la o revenire a cererii, economiile emergente antrenând creșterea consumului, explică AIE. În 2024, cererea globală de gaze este de așteptat să crească cu 2,5%, comparativ cu doar 0,5% în 2023.

Temperaturile hibernale mai mici, așteptate în 2024, vor susține cererea pentru încălzirea spațiilor, în condițiile în care prețurile gazelor naturale au scăzut puternic de la maximele record din 2022. Deși prețurile rămân cu mult peste mediile istorice, cererea din sectoarele industriale sensibile la prețuri se va întoarce la creștere, conform raportului.

În același timp, oferta va continua, probabil, să rămână undeva la limită, în 2024, din cauza unei creșteri limitate a producției globale de gaze naturale lichefiate, care se preconizează că va frâna trendul ascendent al cererii, a spus AIE. Experții Agenției internaționale estimează, totodată, că livrările de GNL vor crește cu 3,5% în cursul acestui an, față de 8% între 2016 și 2020, din cauza întârzierilor în construcția de noi centrale GNL și a problemelor privind disponibilitatea gazului de alimentare.

În 2023, disponibilitatea gazului a fost relativ scăzută, deoarece creșterea producției globale de GNL nu a îndeplinit așteptările. Prin urmare, creșterea producției nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea continuă a fluxurilor de gaze rusești către Europa, a spus agenția.

Incertitudinile geopolitice sunt principalul factor de risc pentru piețele globale de gaze în 2024, potrivit raportului. Volatilitatea ar putea veni din invazia Ucrainei de către Rusia, tensiunile crescute în Orientul Mijlociu și preocupările legate de interferența deliberată cu infrastructura critică, cum ar fi conductele de gaz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik

Inflaţia a coborât până la 2,1% în Bulgaria

Rata anuală a inflaţiei a încetinit în august la 2,1%,...

pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com

pixel