Sentimentul de nesiguranță duce la scumpirea gazelor în Europa
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Contor gaze: Foto: DCBusiness
Contor gaze: Foto: DCBusiness
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut luni, prognozele privind temperaturile mai scăzute adăugându-se tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, după capturarea, în sudul Mării Roşii, a unei nave tip cargo de către rebelii houthi din Yemen, transmite Bloomberg.

Duminică, Israelul a afirmat că incidentul a fost "un act iranian de terorism", cu consecinţe pentru securitatea maritimă internaţională. Nava aparţine Marii Britanii şi este operată de niponi.

Luni dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 6,9%, apoi s-a înregistrat un avans de 3,4%, la 46,58 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). Creşterea vine după patru sesiuni de scăderi ale preţurilor europene la gaze naturale.

În cea mai mare parte a nord-vestului Europei temperaturile ar urma să scadă spre finalul lunii sub nivelul normal, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire. Separat, capturarea navei în sudul Mării Roşii sporeşte temerile că războiul Israel-Hamas ar putea duce la perturbări mai extinse ale transportului maritim.

Până acum, transporturile de produse energetice au fost în mare parte neafectate de conflictul din Orientul Mijlociu, dar Marea Roşie, inclusiv Canalul Suez, sunt una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. Petrolierele din Qatar - un exportator cheie de gaze naturale lichefiate (GNL) - trec în mod regulat prin regiune, în drumul lor spre Europa.

"În prezent, orice ar putea deveni, teoretic, o problemă, pare să ducă la o creştere de preţuri. În mod potenţial conflictul s-ar putea extinde şi ar putea perturba fluxurile din Qatar spre Europa, dar în prezent nu sunt indicii că s-ar întâmpla aşa ceva", a apreciat Jonathan Stern, cercetător principal invitat la Oxford Institute for Energy Studies.

Şi piaţa petrolului se confruntă cu dificultăţi. În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 80 de dolari. Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu. Viitoarea reuniune a OPEC+ este programată în 26 noiembrie, la Viena, iar analiştii urmăresc cu atenţie declaraţiile principalilor producători de petrol.

Europa se pregăteşte de iarnă cu capacităţile de stocare a gazelor pline şi importuri masive de GNL, dar continentul rămâne vulnerabil la riscurile de aprovizionare, după ce criza energiei de anul trecut a redus semnificativ fluxurile de gaze ruseşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe