Prețul gazelor în Europa, mai mare vara decât iarna

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Instalație de gaze
Instalație de gaze
Preţul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în această vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă, ceea ce indică faptul că regiunea este bine aprovizionată pentru actualul sezon iar viitoarea dificultate o va reprezenta refacerea stocurilor, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie şi martie se tranzacţionează acum cu aproape un euro mai puţin decât cele pentru livrare în iunie şi iulie, iar decalajul dintre cele două contracte s-a adâncit din ianuarie.

Diferenţa relevă faptul că traderii sunt acum din ce în ce mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilităţii care încă domină piaţa. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.

Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producţia de energie regenerabilă peste medie şi iarna destul de blândă au ajutat la menţinerea preţului gazelor. Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze şi în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.

Totuşi, traderii monitorizează evoluţiile legate de exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care i-a informat pe unii cumpărători din Europa de reprogramarea livrărilor, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă. Posibilitatea unei veri extrem de călduroase înseamnă că ar putea creşte cererea pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiţionat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau puţin modificate, la aproximativ 27 euro pentru un Megawatt-oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel