Prețul gazelor, în scădere după anunțul summit-ului Biden/Putin

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul monitorizează debitele gazelor la iesire și intrare / Foto: Arhivă
Guvernul monitorizează debitele gazelor la iesire și intrare / Foto: Arhivă
Acordul privind summitul dintre Joe Biden și Vldimir Putin deja se simte și pe piața gazelor naturale.

Prețurile europene la gazele naturale au scăzut după ce a fost acceptată propunerea Franței pentru un summit diplomatic între președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin pe tema crizei din Ucraina. 

Prețurile de referință ale gazelor pe continent au scăzut cu până la 6,1%. Casa Albă a acceptat propunerea pe principiul că Rusia nu invadează Ucraina, au declarat duminică oficiali americani. Nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului. Moscova continuă să nege că intenționează să invadeze Ucraina.

Întâlnirea propusă oferă o nouă speranță pentru o soluție pașnică la impasul care afectează prețurile la orice, de la energie la metale și alimente. Comercianții și factorii de decizie politică europeni sunt cu ochii pe fluxurile de gaz rusesc, în contextul unei crize energetice care a dus la creșterea de patru ori a prețurilor în ultimul an. 

Contractele futures pentru gazul olandez, un punct de referință pentru Europa, au scăzut cu 5,4% la 69,75 euro pe megawatt-oră la ora 7:16 la Amsterdam. Prețurile au oscilat între câștiguri și pierderi săptămâna trecută pentru a încheia cu 5,4% mai jos. 

Biden avertizase vineri că un atac, inclusiv o lovitură asupra capitalei Kiev, este posibil în câteva zile. Premierul britanic Boris Johnson a declarat duminică că Marea Britanie și SUA ar putea împiedica companiile rusești să tranzacționeze în lire și dolari dacă Rusia va trece la un atac.

Mircea Coșea: Deja am intrat în război, ca victimă colaterală. În economie, se numește ”zonă de așteptare

În cazul în care Bruxelles-ul decide să blocheze importurile de gaze naturale din Rusia, ca răspuns la un evantual atac lansat de armata lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, Uniunea Europeană va dispune de rezerve de ”aur albastru” doar pentru câteva săptămâni.

Instalațiile europene de stocare subterană (UGS) ar putea rămâne fără gaze în doar șase săptămâni dacă țările europene decid să blocheze aprovizionarea cu gaze din Rusia, potrivit unui raport al companiei britanice de consultanță Wood Mackenzie. În orice scenariu geopolitic, Uniunea Europeană riscă să întâmpine iarna 2022-2023 cu depozitele aproape goale. 

"Dacă toate fluxurile de gaz din Rusia s-ar opri astăzi, rezervele de gaze existente s-ar epuiza în șase săptămâni. Prăbușirea cererii ar fi masivă și, dacă întreruperile s-ar prelungi, rezervele de gaze nu ar putea fi refăcute pe perioada de vară", atrag atenția analiștii WoodMac. În acest caz, Europa s-ar confrunta cu o situație pur și simplu catastrofală, cu o capacitate de stocare aproape nulă iarna viitoare.

Cu toate acestea, analiștii firmei de consultanță se îndoiesc că politicienii europeni ar fi de acord cu blocarea importurilor din Rusia - UE pur și simplu nu ar fi capabilă să găsească, în timp record, volume alternative pentru a înlocui gazul rusesc, care, potrivit calculelor Wood Mackenzie, acoperă 28% din cererea anuală a Europei.

"Acest scenariu evidențiază cât de dependentă a devenit Europa de gazul rusesc" și rolul pe care trebuie să îl joace diplomația pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă, notează compania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell

pixel