Prețul gazelor mai face un salt în Europa

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul gazelor face salturi după salturi într-o singură zi
Prețul gazelor face salturi după salturi într-o singură zi
Prețurile europene la gaze au crescut cu 20% după ce decizia Moscovei de a închide o conductă importantă a amplificat temerile privind o întrerupere prelungită a aprovizionării.

Contractele futures de referință au urcat spre 300 de euro pe megawatt/oră, ceea ce a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor la electricitate și cărbune la noi recorduri. Conducta cheie Nord Stream va fi oprită pentru trei zile de mentenanță pe 31 august, ceea ce va accentua și mai mult îngrijorarea că legătura nu va fi repusă în funcțiune după aceste lucrări, așa cum era planificat.

Europa a fost lăsată în suspans în ceea ce privește transporturile prin această legătură timp de săptămâni, fluxurile fiind reluate doar la niveluri foarte scăzute după ce a fost închisă pentru lucrări, luna trecută.

Prețul futures al gazelor la Amsterdam a urcat la 294,12 euro pe megawatt-oră la ora 14:54 la Amsterdam. Vineri, acesta crescuse pentru a cincea săptămână consecutivă, cea mai lungă serie din acest an. Echivalentul britanic a urcat luni cu 23%.

Citește și: Bulgarii vor gazele rușilor. 90% din gazele importate sunt de la Gazprom

Bulgaria va trebui să discute cu firma rusă Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, care au fost oprite în aprilie, a anunţat luni ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, după ce Guvernul a promis să asigurăre un nivel adecvat al aprovizionării pentru această iarnă, transmite Reuters.

Oficialul bulgar nu a precizat când vor avea loc discuţiile cu partea rusă, deşi a declarat că Sofia va negocia săptămâna aceasta cu Azerbaidjanul majorarea livrărilor de gaze azere şi va discuta despre aprovizionare cu traderi de gaze din Turcia.

"Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile", a afirmat Hristov.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze. 

Citește și: Livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august - 2 septembrie pentru 'mentenanţă' (Gazprom)

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de "mentenanţă", a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

"Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore" de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

"Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă", la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.

În consecinţă, "transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile", a adăugat sursa citată.

"La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi", a precizat Gazprom.

Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.

O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Sincope în fluxul de gaze spre România. Închid rușii robinetul?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel