Prețul gazelor marfă, în România, a crescut în ultima săptămână cu 52%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România are stocuri suficiente de gaze naturale. Ion Sterian, directorul Transgaz: Facem față, fără niciun import
România are stocuri suficiente de gaze naturale. Ion Sterian, directorul Transgaz: Facem față, fără niciun import
Modificarea legislației privind posibilitatea furnizorului să renunțe la licența de furnizare gaze, de către ANRE, împinge micii furnizori, falimentați de Legea Plafonării, să nu-și mai poată achiziționa gazele naturale pentru proprii consumatori și să fie aduși în situația de a li se retrage licența urmare a încălcării legii.

Dar această situație absurdă creată artificial, aruncă TRANSGAZ în postura de ”Furnizor de Ultimă Instanță Nedeclarat”, prin care acesta trebuie să achiziționeze gaze timp de 5 zile și să le livreze consumatoriilor unui furnizor, care deși a declarant că nu mai poate să furnizeze gaze din lipsă de bani, este forțat de legile ANRE să rămână vânzător fictiv acele 5 zile (adică pe hârtie el vinde gazele, dar în realitate gazele vin de la Transgaz) și doar ulterior să i se poată retrage licența de furnizare și să înceapă livrarea legală de gaze de către un Furnizor de Ultimă Instanță, spune Dumitru Chisăliță.

România trebuie să se aștepte la creșterea prețului energiei electrice din cauza măsurilor luate în alte țări

Această situație, face ca pe o piață oricum deficitară în resurse să apară o cerere suplimentară de gaze din partea TRANSGAZ, care trebuie să achiziționeze urgent gazele nelivrate de acei furnizori, care se cer să fie dați afară din piață.

Aceste aspecte, dar și lipsa măsurilor specifice pentru situația actuală din piață, au făcut ca prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă să atingă astăzi un record istoric 833,533 lei/MWh. 

În ultima săptămână prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a crescut cu 52%, fiind cu  13% peste prețul gazelor de pe Bursa din Viena, decuplare care demască neadevărul prezentat pe parcursul anului 2021: ”prețurile cresc în toată Europa și este  normal să crească și la noi”.

Criza energetică generată de unele cauze vizibile și de alte cauze invizibile, în anul 2021, a trecut într-un nou stadiu acela de haos energetic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel