Prețul gazelor naturale. Presa rusă: Cum se îmbogătește Gazprom
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Oricum ar fi, deține hățurile
Oricum ar fi, deține hățurile
După o scurtă corecție a pieței, prețurile la gaze naturale au revenit, luni, în Europa, pe trendul ascendent pe care s-a înscris de la începutul anului, practic. Cauza acestei schimbări de atitudine din partea investitorilor a fost informația potrivit căreia compania rusă Gazprom nu a rezervat, pentru octombrie, tot volumul capacităților suplimentare de tranzitare a gazelor prin Ucraina, cumpărând doar o treime din cantitatea de carburant propusă pentru secțiunea poloneză a gazoductului Yamal - Europa. 

Explozia prețurilor a fost, prin urmare, o consecință logică a deciziei rușilor, afirmă cotidianul independent RBK într-o amplă analiză pe această temă. Potrivit sursei citate, ”pe fondul creșterii accentuate a prețurilor la gaz, costul energiei electrice a crescut în țările europene, în special în Marea Britanie, cu efect negativ asupra consumatorilor, fie casnici sau industriali. În plus, Europa s-a apropiat de sezonul de încălzire cu rezerve reduse - din cauza consumului sporit de gaze din primele luni ale anului, depozitele sale sunt pline în proporție de 71%.

Nu va fi un dezastru

"Când vine vorba de Europa, oamenii încep să vorbească despre criză", a declarat John Kilduff, partener la Again Capital, pentru CNBC. Dar există cu adevărat o criză în regiune?

„Este prematur să vorbim despre criza energetică din Europa”, spune Sergey Kaufman, analist la FG „Finam”. - Pe de o parte, faptul că instalațiile de stocare a gazului nu sunt pline la standardele necesare. În același timp, analizând datele privind consumul de curent electric pe timpul iernii, volumul de gaze stocate ar trebui să ajungă. Cu alte cuvinte, nu va fi un dezastru”, a asigurat analistul rus. 

Intervenind, analistul Andrei Polishchuk, de la Raiffeisenbank, atrage atenția că „piața europeană de spot nu reflectă piața gazelor: același Gazprom livrează gaze în baza contractelor. Iar prețurile Gazprom sunt de câteva ori mai mici decât cele pe care le vedem acum pe piața spot”. Astfel, în trimestrul al treilea, prețul mediu de vânzare al gazului de către gigantul rusesc a fost de 224,4 dolari/1.000 de metri cubi.

Ce rezultate poate obține Gazprom?

Prețurile ridicate ale gazului vor permite Gazprom să se bazeze pe profituri mari, spun analiștii. Dacă în prima jumătate a anului compania a vândut gaze către Europa la un preț mediu de 208 dolari/1.000 de metri cubi, atunci, conform prognozei expertului Eduard Kharin, în a doua jumătate a anului prețul mediu de vânzare al gazului ar putea fi ajunge la 350 USD. Ronald Smith, analist senior la BCS Global Markets, oferă o prognoză similară.

Un alt plus pentru companie este faptul că acum Gazprom dețoine monopolul în Rusia la exportul de gaze din conducte. Ceea ce înseamnă că alte companii rusești nu pot furniza gaze în străinătate, cu excepția gazelor lichefiate, vândute de NOVATEK. Pe de altă parte, se zvonește că Rosneft s-ar putea alătura Gazpromului și că discuții în acest sens se duc la nivelul Ministerului Energiei.

Prea mulți factori

„Credem că Rosneft are acum mari șanse să obțină această aprobare, dacă Gazprom nu reușește să scoată gazoductu Nord Stream 2 de sub incidența directivei europene privind gazele. Dar aceasta nu este o chestiuni care ține de viitorul imediat, de următoarele luni, când Europa are nevoie de mai multe gaze. Este o chestiune poate de ani”, a precizat Serghei Kaufman.

Acum Gazprom deține cel mai mare sistem de transport de gaze din lume, cu o lungime de 175.200 de kilometri, fără a pune la socotează Nord Stream-2. ”Perspectivele Gazprom pentru 2022 sunt strâns legate de temperatura din timpul iernii”, spune Ronald Smith, de la BCS Global Markets. El spune că, în prezent, o acțiune Gazprom este cotată la 331 de ruble, cu posibilitate de creștere la 350-360 de ruble, cel mult 400 de ruble, dacă sezonul rece va fi marcat de perioade lungi de geruri și viscole. ”Cu alte cuvinte, potențialul de creștere nu este foarte mare. În plus, depinde de prea mulți factori pentru o prognoză edificatoare”, a adăugat anlistul, citat de RBK.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel