Prețul gazelor naturale s-a prăvălit! A pierdut toată creșterea din ajun
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
A fost o corecție a pieței
A fost o corecție a pieței
După ce luni, prețul gazelor a sărit, spre disperarea europenilor, cu 30%, marți, lucrurile s-au calmat, șocul a trecut, iar piața a revenit cu picioarele pe pământ. 

A fost o corecție, au explicat analiștii: prețul gazului în Europa a coborât sub 2.300 de dolari pentru 1.000 metri cubi. Prețul contractelor futures cu livrare în luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda s-a prăbușit cu 12,5%, până la 214,95 euro pe MWh, sau 2251 dolari pe 1.000 mc la cursul de schimb actual, potrivit datelor bursiere ICE.

Prețul gazelor în Europa este în scădere după o creștere abruptă de 30% din ziua anterioară, când prețul futures a ajuns la aproape 2.900 de dolari pentru 1.000 mc. Saltul cotațiilor a avut loc după ce Gazprom a anunțat că a oprit complet și pe termen nelimitat pomparea gazului prin conducta Nord Stream din cauza unor probleme tehnice. Cu toate acestea, prețurile s-au corectat pe parcursul zilei de tranzacționare și până la sfârșitul ședinței au revenit la aproximativ 2.500 pentru 1.000 de metri cubi.

Gazprom a trimis o scrisoare președintelui și directorului general al Siemens Energy AG, Christian Bruch, cu privire la defecțiunile detectate la turbina care servește la pomparea gazului și la necesitatea de a le remedia. Compania rusă a subliniat că Nord Stream nu își va relua activitatea până când acestea nu vor fi reparate. Gazprom a declarat ulterior că funcționarea continuă a echipamentului prezintă un risc de incendiu sau de explozie la stația de comprimare Portovaya.

Acest joc la Gazprom cu uite gazul, nu e gazul, survine în contextul în care Uniunea Europeană va discuta miercuri introducerea unui plafon de preț pentru gazele rusești, potrivit Bloomberg. Potrivit agenției, reuniunea va lua în considerare două instrumente posibile: un plafon de preț pentru gazele importate și o tarifare administrativă în situații de urgență pentru regiunile cele mai afectate de întreruperi ale aprovizionării.

Două scenarii de plafonare

"Plafonarea prețurilor ar trebui să fie concepută în așa fel încât Rusia să se simtă mai rău atunci când aprovizionarea cu gaze este întreruptă decât atunci când plafonul de preț este respectat", se precizează într-un document intern al UE, citat de Bloomberg. Potrivit sursei menționate, între 2010 și 2020, prețurile gazului rusesc au variat între 5 și 35 de euro pe MWh și că "orice plafon peste acest nivel asigură că Rusia își va depăși costurile de producție".

Potrivit analiștilor de la BCS Global Markets, este puțin probabil ca aceste restricții să aibă succes. "Problema pentru UE este că piețele de mărfuri cu deficit de ofertă, iar piața europeană a gazelor naturale este cu siguranță una dintre ele, sunt foarte sensibile, iar schimbările minore în aprovizionare provoacă creșteri sau scăderi disproporționate ale prețurilor", au explicat experții.

Aceștia au sugerat, de asemenea, că, în orice încercare de a limita prețurile, Rusia ar putea reduce în mod fundamental exporturile. "O creștere ulterioară a prețurilor ar face probabil mai mult decât să compenseze orice pierdere de volum", au concluzionat analiștii.

Citește și Va fi o iarnă complicată. Virgil Popescu, mesaj pentru cei cu centrale de apartament

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că românii vor avea parte de o iarnă complicată din punctul de vedere al alimentării cu gaze naturale și a vorbit despre prețul acestui combustibil.

”Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă”, a arătat ministrul Energiei, la Digi24.

Virgil Popescu a asigurat însă că totul va fi bine. „Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade - și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie - crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel