Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Guvernele din Europa şi din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din cauza inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor globale la energie şi a perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare în contextul pandemiei de coronavirus şi a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.
Companiile poloneze susţin că au primit notificări că facturile lor la gaze vor fi mult mai mari decât în 2021, dar impactul asupra instituţiilor publice, cum ar fi spitalele, este în special îngrijorător pentru votanţi. Întrebat dacă Polonia va lua măsuri pentru a ajuta acest tip de instituţii, Jacek Sasin a răspuns că vor fi adoptate măsuri.
"Legea este pregătită într-un ritm rapid, din cauza recentei creşteri a preţurilor gazelor", a declarat oficialul la postul public de radio Polskie 1, adăugând că reglementarea va extinde utilizarea mecanismului tarifar aplicat gospodăriilor.
"Prin acest mecanism, majorarea facturilor la gaze este încă ridicată pentru gospodării, dar putem spune că o creştere medie de 54% pentru aceşti clienţi, comparativ cu creşteri chiar de până la 800% pentru alte entităţi, este destul de rezonabilă", a declarat vicepremierul polonez.
Citește și Experți: Cripto nu va putea niciodată să bată aurul
Citește și Factura la energie. Consumatorii trebuie să știe ce se va întâmpla din 1 aprilie
Măsurile privind preţurile gazelor ar urma să facă parte din noul set menit să atenueze impactul inflaţiei asupra votanţilor. Autorităţile de la Varşovia au anunţat deja reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodării. Economiştii avertizează că măsurile vor reduce nivelul de vârf al inflaţiei în primul semestru din 2022, dar ulterior rata inflaţiei ar putea creşte.
La fel ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.
În decembrie, inflaţia a crescut pentru a şasea lună consecutiv, ajungând la 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. La baza acestei creşteri au stat preţurile la energie, un factor care ar urma să persiste şi în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Analistul economic Adrian...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...