Prețul gazelor naturale va continua să scadă în Europa
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Instalație energetică / FOTO: Freepik
Instalație energetică / FOTO: Freepik
O analiză a experților companiei Wood Mackenzie, furnizor global de date și analize energetice.

Prețul gazelor naturale vor continua să scadă în Europa pentru a ating, pe perioada verii, 6,70 dolari/1000 de unități termice britanice (mmBtu), un recul de 15% față de nivelurile actuale, în condițiile în care stocurile sunt pline în proporție de 55% din cauza vremii blânde, au declarat experții de la  Wood Mackenzie. 

Prețurile gazelor în Europa scad constant pentru a doua iarnă consecutivă, după ce au crescut brusc după invazia Rusiei în Ucraina. În februarie, contractul de referință la hub-ul olandez de gaze TTF a coborât la nivelurile de dinainte conflictului și se tranzacționează în prezent la aproape 25 de euro/megawatt pe oră (MWh) (aproximativ 8 USD/mmBtu), față de un record de 306 euro/MWh din august 2022.

În raportul lor, specialiștii de la Wood Mackenzie subliniază că o a doua iarnă europeană blândă înseamnă că nivelul de stocare european va ajunge la 89% până la sfârșitul lunii iulie 2024, punând și mai multă presiune asupra prețurilor.

Iarna 2023/24 a înregistrat temperaturi și viteze ale vântului mai mari decât media, ceea ce a redus cererea de încălzire, stimulând în același timp generarea eoliană, antrenând o reducere dublă a consumului de gaz.

„Cu nivelurile de stocare care se apropie de capacitatea maximă spre sfârșitul verii, vor exista un surplus de până la 10 miliarde de metri cubi, care vor trebui fie transportate la depozitele subterane din Ucraina, fie înmagazinate în nave de GNL”, a declarat Mauro Chavez, director de departament la aceeași firmă. 

„Ceea ce înseamnă că, pentru a echilibra piața, va fi nevoie de o  diferențiere mai mare vară-iarnă, în comparație cu ceea ce sugerează curba forward actuală, punând presiune în scădere asupra prețurilor (trimestrul trei)”, a spus Chavez.

Potrivit raportului, prețurile la gaze sunt de așteptat să crească în 2025, în ciuda creșterii așteptate a aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL), deoarece proiectele noile proiecte de infrastructură energetică au nevoie de timp pentru a ajunge la capacitatea dorită, iar aprovizionarea cu GNL va continua să încetinească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel