Prețul gazelor scade la cel mai mic nivel din ultimele trei luni

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Gazele s-au ieftinit
Gazele s-au ieftinit
Prețul gazelor naturale a scăzut pe fondul așteptărilor că Uniunea Europeană va introduce mai multe măsuri pentru a reduce volatilitatea pe cea mai mare piață a sa, în încercarea de a ține în frâu criza energetică. 

Contractele futures de referință au scăzut cu până la 6,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei luni. Comisia Europeană intenționează să propună un mecanism temporar pentru a preveni creșterile extreme ale prețurilor în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, printr-o limită dinamică pentru tranzacțiile de pe Dutch Title Transfer Facility, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg. 

Piața a fost sensibilă la intervențiile UE pentru a limita efectele crizei care a alimentat inflația și a pus economiile în pragul recesiunii. Brațul executiv al blocului urmează să propună marți un pachet de măsuri pentru a atenua impactul reducerilor abrupte de aprovizionare ale Rusiei asupra companiilor și consumatorilor. Planul va fi discutat de liderii UE în cadrul summitului de la Bruxelles din 20-21 octombrie.

Gazul olandez pe prima lună, referința europeană, a scăzut cu 4,9%, la 135 de euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday din 29 iunie, la ora 8:27 la Amsterdam. 

Totuși, escaladarea războiului din Ucraina continuă să aducă riscul de întrerupere a livrărilor de gaze care trec prin această țară. Centrul Kievului a fost lovit de explozii luni dimineață, după ce Rusia a folosit drone kamikaze, potrivit șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak. Pentru moment, fluxurile de tranzit rămân stabile, deși la nivelurile reduse din ultimele luni. 

Mecanismul temporar de plafonare conceput de Comisia Europeană ar urma să impună o limită de preț dinamică pentru tranzacțiile pe mecanismul olandez de transfer al titlurilor, al cărui indice principal este referința pentru toate gazele tranzacționate pe continent. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat la începutul acestei luni că TTF nu mai reflectă realitatea energetică a blocului, după ce Rusia a redus livrările către Europa, iar ponderea gazelor de la Moscova a scăzut de la 40% la aproximativ 7%.

"Acest lucru va contribui la evitarea volatilității extreme și a creșterilor de prețuri, precum și a speculațiilor care ar putea duce la dificultăți în aprovizionarea cu gaze naturale a unor state membre", a precizat Comisia într-un proiect de document.

Comisia are o politică de a nu comenta documentele care nu au fost publicate, iar proiectul poate suferi încă modificări înainte de adoptarea programată pentru marți. În următoarea etapă, pachetul va fi discutat de liderii UE la summitul lor din 20-21 octombrie de la Bruxelles.

Potrivit proiectului, pachetul de măsuri ar urma să includă și un mecanism temporar de plafonare a vârfurilor de preț pe parcursul unei zile pentru a evita volatilitatea extremă pe piețele derivatelor energetice. Scopul este de a "asigura un mecanism mai solid de formare a prețurilor", protejând companiile energetice din regiune de vârfurile mari și ajutându-le să asigure aprovizionarea pe termen mediu.

Comisia a fost supusă unor presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernelor țările UE pentru a impune un plafon pentru prețurile la gaze. Săptămâna trecută, Italia, Grecia, Polonia și Belgia au propus o limită pentru cele mai mari centre comerciale din regiune, care ar include un coridor care să permită o fluctuație a prețurilor de aproximativ 5%, de exemplu. Aceștia au sugerat că intervalul de preț ar fi revizuit periodic pentru a reflecta nivelul altor repere energetice cheie, cum ar fi prețurile la țiței, cărbune și gaze din America de Nord și Asia.

Potrivit proiectului Comisiei, limita dinamică a prețurilor ar urma să fie instituită în timp ce UE lucrează la un nou criteriu de referință complementar pentru gazele naturale lichefiate. Noul indice ar urma să fie demarat până la sfârșitul anului 2022, iar reperul de referință ar urma să fie disponibil la timp pentru următorul sezon de umplere a depozitelor de gaze, la începutul anului 2023.

O serie de țări au solicitat, de asemenea, ruperea legăturii dintre prețul gazelor și cel al energiei electrice prin impunerea unui plafon de preț pentru combustibilul utilizat pentru producerea de energie electrică, idee pe care comisia nu intenționează să o pună în aplicare. Deși un astfel de model a redus prețurile în Spania și Portugalia, acesta prezintă anumite riscuri dacă ar fi introdus la nivelul întregului bloc, se arată în proiect.

Comisia intenționează, de asemenea, să adopte instrumente pentru a stimula lichiditatea pe piețele de energie prin creșterea pragului de compensare pentru contrapartidele nefinanciare la 4 miliarde de euro și prin extinderea listei activelor eligibile care ar putea fi folosite ca garanții pentru un an. 

Pentru a-și spori reziliența și efectul de levier în discuțiile cu furnizorii alternativi de gaze, Comisia dorește să își consolideze platforma de achiziții comune, care ar urma să coordoneze umplerea rezervelor de gaze. În cazul în care rezervele de stocare se epuizează la sfârșitul acestei ierni, îndeplinirea obiectivului de umplere de 90% până în noiembrie 2023 ar putea fi mai dificilă decât pentru această iarnă, potrivit proiectului.

Planul este de a mandata statele membre să achiziționeze în comun gaze care să reprezinte cel puțin 15% din stocările lor și de a permite companiilor să formeze un consorțiu european. Sursele de aprovizionare rusești ar fi excluse de la participare.

Citește și: Două variante pentru plafonarea prețului gazelor, propuse de cinci state UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel