Prețul gazelor urmează tendița energiei electrice și scade sub cel reglementat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
După o iarnă blândă, depozitele de gaz din România rămân pline, ceea ce reprezintă o veste excelentă pentru consumatori.

Datele recente arată că rezervele de gaz ale țării sunt la jumătate din capacitatea totală, un fapt remarcabil având în vedere finalul sezonului rece. Această abundență continuă de gaz este în concordanță cu tendința europeană de scădere masivă a prețurilor energiei electrice, care se situează cu mult sub nivelul reglementat.

În ultimele zile, prețul gazelor pe piața intrazilnică de la București a cunoscut o scădere semnificativă, ajungând sub nivelul critic de 100 de lei/MWh, conform datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri.

Potrivit analiștilor economici, declinul continuu al prețului gazelor este atribuit temperaturilor mai ridicate decât în mod obișnuit, stocurilor abundente acumulate în timpul sezonului rece și consumului redus. Prețul gazelor a atins recent 96,6 lei/MWh pe piața intrazilnică, cu un volum tranzacționat mai mare decât în mod obișnuit.

Citește și: De la cărbune la gaz. Cum arată tranziția energetică "nefardată" pentru oraşul Motru - Reportaj video

Cu toate că reglementările impun un preț minim de 120 de lei/MWh pentru vânzarea gazelor către consumatori, prețurile din piață continuă să coboare sub acest prag. Companiile producătoare de gaze, cum ar fi Romgaz și Petrom, sunt obligate să respecte acest prag pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică.

Recent, acest preț minim a fost redus de la 150 la 120 de lei/MWh prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care a intrat în vigoare la 1 aprilie. În acest context, temperaturile ridicate și închiderea Electrocentralei București, unul dintre principalii consumatori de gaze, complică și mai mult situația.

Cu toate acestea, producția internă abundentă de gaze a creat un excedent, iar aproximativ 8,7 milioane de metri cubi au fost stocați în depozitele subterane. Importurile rămân la un nivel relativ scăzut, iar surplusul este exportat în țări vecine, cum ar fi Ungaria și Republica Moldova.

Cu toate acestea, gradul de umplere al depozitelor subterane din România este de 50%, comparativ cu media europeană de 59%, reflectând eficiența gestionării resurselor interne de gaz în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel