Ieftinirea gazelor nu înseamnă sfârșitul crizei
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Europa se confruntă cu o criză energetică, în condițiile în care Rusia a redus livrările
Europa se confruntă cu o criză energetică, în condițiile în care Rusia a redus livrările
Nu vă lăsați păcăliți de recenta prăbușire a prețurilor gazelor naturale în Europa. Criza energetică din 2021 va dura ani de zile. 

Pe asta mizează comercianții de contracte futures, prețurile la vedere scăzând mult mai mult decât contractele la termen în ultima săptămână. Amploarea mișcărilor semnalează că flotila de cargouri cu gaze naturale lichefiate care se îndreaptă spre Europa va oferi doar o ușurare pe termen scurt, iar prețurile vor fi în continuare mari până în martie 2023.

Europa se confruntă cu o criză energetică, în condițiile în care Rusia a redus livrările și întreruperile centralelor nucleare din Franța pun la grea încercare rețelele electrice în cele mai reci luni ale anului. Deși deocamdată mai multe cargouri ajung în Europa, soarta pieței încă atârnă de aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2, despre care președintele Vladimir Putin spune că ar putea contribui la scăderea creșterii de 400% din acest an.

De ce facturile la gaze și energie au venit fără prețuri compensate sau cu compensații infime?

"Problema gazelor din Europa ar putea să nu dispară anul viitor", a declarat miercuri Andrew Hill, șeful departamentului de analiză a gazelor europene de la BloombergNEF, într-un raport. "Problemele geopolitice și dușmănia cu Rusia, în special în jurul gazoductului Nord Stream 2, vor crește posibilitatea ca Rusia să limiteze fluxurile către Europa în prima jumătate a anului și, potențial, mult mai mult timp."

Prețurile spot la gaz au scăzut cu aproape 40% în ultima săptămână, în timp ce pierderile pentru contractele la termen au fost limitate la aproximativ 30%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel