Commerzbank: Prețul gazului natural în Europa, stabil până la sfârșitul anului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Prețul gazului natural de referință europeană, Title Transfer Facility, se apropie din nou de 40 de euro pe megawat oră (MWh), după o scurtă scădere la jumătatea lunii septembrie și ar urma să rămână stabil până la sfârșitul anului, estimează analiștii Commerzbank.

La nivelul Uniunii Europene, instalațiile de stocare a gazelor erau pline în proporție de 95% din capacitate la mijlocul lunii octombrie, pe fondul cererii mai slabe înregistrate pe continent în primele trei trimestre ale anului, a precizat banca. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că cererea a fost cu 3% mai mică decât în anul anterior.

Este vorba despre cerere  

Potrivit Commerzbank, iarna blândă a contribuit la scăderea consumului de gaze, la fel și creșterea ponderii energiei regenerabile în calitate de combustibil pentru producerea de energie electrică.

Cererea slabă din Europa este compensată de cererea mai puternică din Asia, China și India, unde se consemnează rate de creștere de două cifre din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Asia este acum principalul motor al creșterii cererii globale la gaze naturale, care ar urma să se majoreze cu 2,5% în acest an, potrivit AIE.

Prin urmare, prețurile vor fluctua în jur valorii de 40 de euro/MWh pentru moment, a menționat Commerzbank. Miercuri dimineață, prețul gazului TTF a scăzut ușor cu 0,6%, ajungând la 39,75 euro/MWh la cea mai recentă lectură de miercuri dimineața.

Se va întâmpla începând din 2025

Noile livrări de gaz lichefiat din Qatar și Statele Unite ar trebui să ofere europenilor „o oază de liniște”. Este ceea ce crede și pune șeful AIE. 

„Din 2025, piețele gazelor naturale vor deveni piețe ale cumpărătorilor și nu a vânzătorilor, datorită sosirii unei cantități uriașe de noi livrări de gaz lichefiat (GNL) din Statele Unite și Qatar”, a declarat Fatih Birol.

Promisiunea lui Birol

El a promis că „prețurile la gaze naturale vor deveni mult mai rezonabile” .

De la redresarea economică post-covid de la sfârșitul anului 2021 și chiar mai intens de la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, GNL, acest gaz lichefiat transportat pe mare, a devenit foarte râvnit de țările europene care încearcă să compenseze, astfel, reducerile drastice ale Livrărilor de gaze rusești prin conducte. Această scădere a prețurilor ar trebui să ofere europenilor în următorii ani o „oază de liniște”, o calmare a lucrurilor, după creșterea dramatică a prețurilor la gaze și petrol în 2021 și 2022, a spus Birol.

Electricitatea este viitorul

Pe lângă gaze, șeful AIE așteaptă ca și prețurile la petrol să devină rezonabile, pe fondul scăderii cererii din China și în ciuda tensiunilor geopolitice. „Chiar dacă unii dintre voi puteți vedea că se întâmplă multe în Orientul Mijlociu, prețurile petrolului sunt încă la 70 de dolari, în acest interval”, a spus el. Pentru Fatih Birol, este vorba de a „respira puțin și de a profita la maximum de acești 3 sau 4 (următorii) ani” de scădere relativă a prețurilor, „pentru a pregăti următorul capitol” cu dezvoltarea energiilor electrice regenerabile și nucleare. „Electricitatea este viitorul”, a asigurat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexel.com

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Autoritățile de la București urmăresc o reducere anuală...

Italia / sursa: Freepik.com
Terminal petrolier / Foto: Freepik
Submarin nuclear

Rușii vor să transporte gaze naturale cu submarinul

Dacă, din cauza sancțiunilor, nu se poate prin conducte...

Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Ungurii vor fi întrebați ce părere au
Rompetrol
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Tren de marfă / Foto: Unsplash
Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoin urcă aproape de 68.000 de dolari

Mai întâi a oscilat, neștiind parcă încotro să o apuce,...

TVA
Poarta Brandenbourg, Berlin

Germania strânge și mai mult cureaua

Autoritățile de la Berlin încearcă să evite eventuale...

Concedieri

Airbus va concedia până la 2700 de angajați

Anul trecut marile bănci internaționale au fost cele...

Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Modificarea PNRR
City-ul londonez / FOTO: Freepik
Cercetare / FOTO: Freepik
Boeing / FOTO: Wikipedia
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Aplicația Temu / sursa foto: Flickr.com / @Focal Foto
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...


pixel