Prețul la gaze. Semnal de alarmă tras de specialiști: Europa, pe marginea prăpastiei
Autor: Ciprian Dumitrache | 22 aug 2021, 12:54
Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt mult sub nivelurile normale. Analiștii avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu o nouă creștere a prețului la gaze dacă depozitele de gaz nu vor fi umplute până în octombrie.

„Intrând în iarnă, cu mai puține gaze în depozite, Europa își asumă un risc foarte mare, în condițiile în care orice eveniment neprevăzut va putea arunca în aer piața de gaze naturale”, a spus Jack Sharples, un cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.

Capacitatea de stocare din UE este de peste 117 miliarde de metri cubi de gaze naturale, reprezentând aproximativ 20% din consumul său anual, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Aceste depozite de gaze erau pline acum un an, ceea ce a permis statelor UE să reziste unei ierni neobișnuit de lungi, care a făcut ca prețurile globale ale gazului să crească în ianuarie a.c., scrie Politico.

Condițiile sunt cu totul altele față de toamna lui 2020. Atunci, blocajul economiei din martie-iunie a făcut ca Europa să rămână cu o cantitate suficientă de gaze iar prețul acestora era foarte jos din cauza cererii scăzute.

Dar, în prezent, facilitățile de depozitare din UE sunt umplute în proporție de doar 60%, care înseamnă aproximativ 70 de mld. de metri cubi de gaz, cantitate ce ar putea crește la 80 bcm până la 1 octombrie, a spus Sharples.

Prețurile spot la gaz sunt în creștere, peste 15 dolari pe hub-ul olandez de referință TTF.

O parte din această creștere a prețurilor se datorează repornirii producției industriale, dar și unor factori neașteptați, cum ar fi dezastrele naturale, a declarat Mike Fulwood, cercetător principal la Institutul Oxford.

Citește și: OMV Petrom intră pe piaţa comercializării de gaze naturale lichefiate

Troll, cel mai mare zăcământ de gaz din Europa, aflat în Norvegia, și-a redus producția din cauza unor operațiuni neplanificate de întreținere.

De asemenea, de la 6 august, Gazpromul a redus drastic cantitatea livrată prin conducta Yamal - care traversează Belarus și Polonia - motivând un incendiu la o instalație de procesare a gazelor din vestul Siberiei. În schimb, compania a început să își retragă rezervele de gaz din UE pentru a îndeplini livrările contractate, agravând în continuare problema depozitării.

Prețurile au crescut și săptămâna aceasta, după ce Gazprom a rezervat doar o mică parte din capacitatea de tranzit oferită de Ucraina pentru luna septembrie.

„Toată lumea este mai agitată și veți vedea creșteri ale prețurilor disproporționate, în raport cu evenimentele care le vor cauza”, a mai punctat Sharples.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe