Prețul la gaze. Semnal de alarmă tras de specialiști: Europa, pe marginea prăpastiei
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt mult sub nivelurile normale. Analiștii avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu o nouă creștere a prețului la gaze dacă depozitele de gaz nu vor fi umplute până în octombrie.

„Intrând în iarnă, cu mai puține gaze în depozite, Europa își asumă un risc foarte mare, în condițiile în care orice eveniment neprevăzut va putea arunca în aer piața de gaze naturale”, a spus Jack Sharples, un cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.

Capacitatea de stocare din UE este de peste 117 miliarde de metri cubi de gaze naturale, reprezentând aproximativ 20% din consumul său anual, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Aceste depozite de gaze erau pline acum un an, ceea ce a permis statelor UE să reziste unei ierni neobișnuit de lungi, care a făcut ca prețurile globale ale gazului să crească în ianuarie a.c., scrie Politico.

Condițiile sunt cu totul altele față de toamna lui 2020. Atunci, blocajul economiei din martie-iunie a făcut ca Europa să rămână cu o cantitate suficientă de gaze iar prețul acestora era foarte jos din cauza cererii scăzute.

Dar, în prezent, facilitățile de depozitare din UE sunt umplute în proporție de doar 60%, care înseamnă aproximativ 70 de mld. de metri cubi de gaz, cantitate ce ar putea crește la 80 bcm până la 1 octombrie, a spus Sharples.

Prețurile spot la gaz sunt în creștere, peste 15 dolari pe hub-ul olandez de referință TTF.

O parte din această creștere a prețurilor se datorează repornirii producției industriale, dar și unor factori neașteptați, cum ar fi dezastrele naturale, a declarat Mike Fulwood, cercetător principal la Institutul Oxford.

Citește și: OMV Petrom intră pe piaţa comercializării de gaze naturale lichefiate

Troll, cel mai mare zăcământ de gaz din Europa, aflat în Norvegia, și-a redus producția din cauza unor operațiuni neplanificate de întreținere.

De asemenea, de la 6 august, Gazpromul a redus drastic cantitatea livrată prin conducta Yamal - care traversează Belarus și Polonia - motivând un incendiu la o instalație de procesare a gazelor din vestul Siberiei. În schimb, compania a început să își retragă rezervele de gaz din UE pentru a îndeplini livrările contractate, agravând în continuare problema depozitării.

Prețurile au crescut și săptămâna aceasta, după ce Gazprom a rezervat doar o mică parte din capacitatea de tranzit oferită de Ucraina pentru luna septembrie.

„Toată lumea este mai agitată și veți vedea creșteri ale prețurilor disproporționate, în raport cu evenimentele care le vor cauza”, a mai punctat Sharples.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel