Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei
Autor: Oana Pavelescu | 30 ian 2023, 20:45
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Marii producători de litiu din China sunt pe cale să obțină profituri record, după ce cererea în creștere pentru acest material pentru baterii de vehicule electrice a dus la creșterea prețurilor la un nivel record anul trecut. 

Tianqi Lithium Corp. a prognozat că venitul net preliminar pentru 2022 a urcat vertiginos de peste 10 ori, în timp ce rivalul Ganfeng Lithium Group Co. prevede o creștere de până la 321%.

Explozia profiturilor vine în contextul în care prețurile chinezești la carbonatul de litiu, o formă rafinată a materialului utilizat în bateriile pentru vehicule electrice, au atins un vârf în noiembrie, după ce au sărit de aproximativ 15 ori de la minimele din 2020. Impulsul global către o flotă de transport electrificată a aprins consumul, dar livrările au avut dificultăți în a ține pasul. 

Producătorii de litiu au dezvăluit o avalanșă de planuri de expansiune pentru a face față boom-ului bateriilor, în timp ce activitatea de preluare se intensifică, de asemenea, în acest sector. În această lună, societatea mixtă a Tianqi cu IGO Ltd. a declarat că va achiziționa Essential Metals Ltd., listată la Sydney, în timp ce Ganfeng a anunțat că intenționează să cheltuiască 2,22 miliarde de dolari pentru construirea a două fabrici de baterii în China. 

Între timp, producătorii de baterii și producătorii de automobile s-au plâns că litiul a devenit prea scump în ultimul an, comprimând marjele. Costurile bateriilor litiu-ion au crescut pentru prima dată anul trecut în era vehiculelor electrice, scrie Bloomberg. 

În timp ce prețurile s-au înmuiat în ultimele săptămâni, există încă riscuri în acest an dacă minerii din Chile până în China și Australia întâmpină obstacole în producerea unor volume impresionante de noi oferte. 

Tianqi Lithium prognozează pentru 2022 un venit net preliminar în creștere cu 1.011%-1.132% față de anul precedent, la un interval cuprins între 23,1 miliarde de yuani și 25,6 miliarde de yuani. Ganfeng Lithium a raportat duminică că venitul său net preliminar ar putea urca cu 244%-321%, la un interval de 18 miliarde de yuani până la 22 miliarde de yuani. Companiile încă nu au anunțat când vor raporta rezultatele oficiale.

Citește și:

Furnizorul de litiu pentru Tesla tocmai a dat o lovitură sub centură companiei auto

Începutul de an dificil al Tesla tocmai s-a înrăutățit, după ce furnizorul de litiu schimbă termenii înțelegerii.

Acțiunile Tesla au scăzut brusc marți, până la 106,06 dolari la orele după-amiezii, deoarece cifrele privind livrările din trimestrul al patrulea ale producătorului de vehicule electrice, publicate marți, au dezamăgit - dar o nouă lovitură a fost dată tot marți, când unul dintre furnizorii de litiu ai Tesla a schimbat termenii înțelegerii.

Piedmont Lithium a încheiat un contract pentru a furniza Tesla 125.000 de tone de concentrat de litiu în acest an de la North American Lithium. Dar, spre deosebire de acordurile anterioare, în care prețul litiului este fix, noul acord pentru litiul Tesla va fi stabilit pe parcurs în funcție de prețurile de pe piață la momentul fiecărei livrări, potrivit unui comunicat de presă de marți al Piedmont.

Contractul va începe în a doua jumătate a acestui an și va dura până la sfârșitul anului 2025. Contractul va avea, de asemenea, o opțiune de reînnoire a contractului pentru trei ani. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe