Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un moment de respiro joi, după ce președintele american Donald Trump a exclus produsele farmaceutice de pe lista noilor tarife vamale anunțate. Ceea ce îi îngrozește însă pe producători este altceva.

Cu toate acestea, liderii industriei și analiștii avertizează că sectorul în care activează nu este încă în afara pericolului, deoarece taxe specifice ar putea fi impuse în viitor.

Cel mai recent pachet de tarife impus de Trump includea o taxă de 10% pentru majoritatea importurilor americane, precum și rate semnificativ mai ridicate pentru mărfurile din diverse țări partenere. Produsele farmaceutice se numără printre puținele categorii care beneficiază de o excepție temporară, decizie care a favorizat marii exportatori precum India, Japonia și Irlanda.

Producătorii americani de medicamente au înregistrat fluctuații minime înainte de deschiderea pieței, cu Amgen și Johnson & Johnson în ușoară creștere. În schimb, acțiunile din sectorul sănătății din Asia au avut un avans, conduse de producătorii indieni de medicamente generice, în urma reacției pozitive a investitorilor la excluderea de la tarife.

Și companiile farmaceutice europene au avut performanțe peste media pieței. Acțiunile GSK și AstraZeneca au crescut între 2% și 3%, iar acțiunile americane ale Novo Nordisk s-au apreciat, susținute de optimismul că exporturile farmaceutice au fost, cel puțin deocamdată, protejate.

Un cost de import de 46 miliarde $

Un oficial american a declarat că administrația intenționează în continuare să introducă un pachet separat de tarife care vizează în mod specific industria farmaceutică.

Vorbind din Grădina Trandafirilor a Casei Albe, Donald Trump și-a reafirmat intenția de a crește producția națională în acest sector. El se așteaptă ca marile companii farmaceutice să revină „în forță” în Statele Unite, avertizând că, dacă nu o vor face, „vor avea o taxă mare de plătit”.

Analiștii Bernstein au estimat că, în funcție de detaliile tarifare aplicate fiecărei țări, industria farmaceutică s-ar putea confrunta cu un cost suplimentar de import de până la 46 miliarde $.

„Acest plafon reflectă costurile suplimentare care ar putea fi plătite pentru importurile farmaceutice în SUA, în cazul în care tarifele specifice fiecărei țări ar fi aplicate”, au scris analiștii conduși de Courtney Breen. Ei au subliniat că multe companii farmaceutice depind de importuri și pentru alte categorii de produse, care ar putea fi afectate imediat.

Cele mai afectate

O creștere de 46 miliarde $ a costurilor de import ar fi „semnificativă” pentru industria farmaceutică, având în vedere că veniturile principalelor companii se ridică la aproximativ 700 miliarde $, iar marjele operaționale ating 40%. Un astfel de impact ar putea reduce marjele cu cel puțin 500 de puncte de bază, deși efectele vor varia, unele companii fiind expuse unui risc mult mai ridicat.

Potrivit analiștilor Wells Fargo (NYSE:WFC), companiile cu rate de impozitare mai mici sunt, în general, cele mai expuse tarifelor, probabil din cauza dependenței mai mari de producția externă și de drepturile de proprietate intelectuală.

Printre companiile care ar putea fi cel mai afectate se numără:

  • Pfizer (NYSE:PFE)
  • Amgen Inc (NASDAQ:AMGN)
  • Regeneron (NASDAQ:REGN)
  • Biogen (NASDAQ:BIIB)

Acestea, alături de AbbVie și Merck & Co Inc, au atras deja atenția investitorilor și ar putea beneficia de o ușoară ameliorare a impactului. Printre companiile cu capitalizare mică și medie, Jazz Pharmaceuticals a resimțit presiuni și ar putea fi una dintre beneficiarele excepției tarifare temporare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur

pixel