Prețul motorinei. Ministrul Energiei știe că ”va urma o cotaţie în jos"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Există și un studiu legat de evoluția motorinei
Există și un studiu legat de evoluția motorinei
Ministrul Energiei a vorbit despre evoluția prețurilor la motorină. 

"Cred că va urma o cotaţie în jos sau se va menţine unde este acum", a estimat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, referindu-se la prețul motorinei.

"Importurile de motorină din Rusia sunt reglementate până pe 5 februarie. Jucătorii din piaţă găsesc surse alternative. Grecia este o sursă de motorină, Orientul Mijlociu, nu e Rusia singura sursă de diesel din lume”, a mai spus ministrul Energiei.

Preţul motorinei nu a fost unul foarte ridicat miercuri dimineaţă, însă la prânz, dolarul american a avut o creştere spectaculoasă, astfel că sunt prognozate din nou creşteri ale preţurilor. "A crescut uşor şi cu paritatea leu-dolar, că acciza se plăteşte la dolar", a precizat Virgil Popescu.

Între timp, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferență de câteva zile. 

Analiza, făcută pe baza datelor din intervalul iulie 2019 - iunie 2022, a confirmat observațiile anterioare (perioada 2016 – 2018) și anume că prețurile din România urmează atât creșterile, cât și reducerile cotațiilor internaționalem spune un comunicat al instituției.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. 

Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

"O transmitere asimetrică a modificărilor cotațiilor Platts în prețurile carburanților ar fi reprezentat un indiciu al existenței unor comportamente de piață incorecte", se precizează în comunicatul instituţiei, citat de Antena3.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard și motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziție de următorii furnizori de carburanți: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

Citește și Comisia Europeană plafonează temporar veniturile companiilor din energie

Comisia Europeană a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia. Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas înainte în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producţia energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra preţului, Comisia propune obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...


pixel