Preţul petrolului a crescut din nou. Îngrijorări pe piaţă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petrol / sursa: Freepik.com
Petrol / sursa: Freepik.com
Tensiunile geopolitice duc la scumpirea petrolului. 

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3%, iar avansul a continuat joi, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu şi perturbarea livrărilor din Libia au provocat îngrijorări pe piaţă cu privire la evoluţia cererii, transmit Reuters şi Bloomberg.

În jurul orei 07:30 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 0,7%, până la 78,78 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul WTI au urcat cu 0,9%, până la 73,36 dolari per baril.

Protestatarii din Libia au oprit producţia de la zăcămintele Sharara şi El-Feel, care în mod normal pompează aproximativ 365.000 barili pe zi (bpd). De asemenea, cresc temerile legate de extinderea în întreaga regiune a conflictului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, mai ales după un atentat care a făcut 95 de morţi în Iran miercuri şi eliminarea numărului doi politic al Hamas într-o lovitură aeriană în Liban marţi.

Rebelii houthi din Yemen au revendicat miercuri un nou atac asupra unei nave port-container a companiei franceze de transport maritim CMA CGM în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie. Numeroase companii de transport maritim evită Marea Roşie după seria de atacuri din regiune, iar analiştii estimează că redirecţionarea transporturilor ar putea majora cu trei-patru dolari cotaţiile ţiţeiului.

Escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, ar putea duce la o creştere semnificativă a preţului petrolului, după scăderea cotaţiilor cu aproximativ o cincime în trimestrul patru din 2023, în urma majorării producţiei de către statele din afara grupului OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii).

Cotaţiile cresc în urma perturbării livrărilor din Libia, dar "cea mai mare îngrijorare şi incertitudine este cauzată de tensiunile din Orientul Mijlociu, mai ales după evenimentele din Iran", susţine Warren Patterson, de la ING Groep NV în Singapore.

Grupul OPEC+ şi-a reafirmat angajamentul de a stabiliza piaţa, după ce în 30 noiembrie a decis reducerea producţiei pentru susţinerea preţului petrolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash

pixel