Prețul petrolului a crescut rapid, după ce Iranul a atacat Israelul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rachete
Rachete
Prețul petrolului a crescut marți cu aproximativ 4% după ce Iranul a lansat circa 200 de rachete balistice asupra Israelului, ca represalii pentru atacurile Israelului asupra grupării Hezbollah din Liban.

Alarmele au sunat în tot Israelul, iar exploziile au putut fi auzite în Ierusalim și în valea Iordanului, relatează Reuters.

Contractele futures pentru pentrolul Brent au crescut cu 2,51 dolari, sau 3,5%, la 74,21 dolari pe baril până la ora 17:52 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 2,41 dolari, sau 3,5%, la 70,58 dolari.

„Israelul nu va ezita să își extindă ofensiva militară pentru a lovi direct Iranul. Iar activele petroliere ale Iranului sunt foarte probabil una dintre ținte”, a declarat un analist pentru Reuters.

Potrivit acestuia, un atac israelian asupra instalațiilor iraniene de producție sau de export de petrol ar putea provoca o perturbare semnificativă, potențial mai mare de un milion de barili pe zi.

Impactul atacurile Houthi asupra prețului petrolului

Între timp, în Marea Roșie, o altă grupare susținută de Iran, Houthi, din Yemen, a revendicat atacul asupra a cel puțin uneia dintre cele două nave avariate în largul portului Hodeidah.

Houthi au lansat din noiembrie anul trecut atacuri asupra navelor internaționale din apropierea Yemenului, în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

„În cazul unei escaladări, rebelii houthi și trupele paramilitare irakiene, ar putea lansa atacuri asupra producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu, și anume Arabia Saudită”, a declarat un alt analist pentru Reuters.

„Există acum o teamă reală că aprovizionarea cu petrol va fi afectată și se anticipează o tranzacționare volatilă până când imaginea va deveni clară”, a spus Varga.

Înainte de vestea unui posibil atac cu rachete din partea Iranului, piața petrolului se tranzacționa în scădere, aproape de minimul ultimelor două săptămâni, deoarece perspectivele de creștere a ofertei și de creștere slabă a cererii globale au depășit temerile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și impactul acestuia asupra exporturilor de țiței din regiune.

Un grup de miniștri din cadrul grupului de producători OPEC+ se va reuni la 2 octombrie pentru a analiza piața, fără a se aștepta schimbări de politică.

Începând din decembrie, grupul OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, este programat să crească producția cu 180.000 bpd în fiecare lună.

Iranul și Libia sunt ambele membre ale OPEC. Iranul, care este vizată de sancțiunile SUA, a produs aproximativ 4 milioane bpd de combustibil în 2023, în timp ce Libia a produs aproximativ 1,3 milioane bpd anul trecut, potrivit datelor Administrației americane pentru informații energetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...

Bună dimineața!
Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Dosare de pensie / Foto: Arhivă

Reorganizare la CNPP. Ce se întâmplă cu dosarele românilor

Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă o...

Justiție

Demersurile justiției americane ingrijoreaza Wall Street

Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung...

Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Euro / FOTO: Freepik

Zeci de miliarde de euro pentru Ucraina. Împrumut aprobat

Surse diplomatice au confirmat informațiile transmise de...

Fermier
Appeals Centre Europe, nou organism care va tranșa disputele cu rețelele sociale / Foto: Freepik
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi

pixel