Valorile de referință ale petrolului au urcat constant timp de mai multe săptămâni, în condițiile în care livrările rusești sunt limitate de sancțiunile UE și SUA și în condițiile în care India și China nu pot cumpăra decât o cantitate limitată din Rusia, cel mai mare exportator mondial de țiței și combustibil.
Țițeiul Brent a crescut cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril iar țițeiul american West Texas Intermediate a câștigat 1,77 dolari, sau 1,6%, la 116,45 dolari. Ambele referințe au înregistrat creșteri față de luna mai, marcând a șasea lună consecutivă de creștere a prețurilor.
Liderii UE au convenit luni, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, cele mai dure sancțiuni ale blocului de până acum de la începutul invaziei din Ucraina.
"Impactul formalizării sancțiunilor este semnificativ", a declarat Bill Farren-Price, director la Enverus în Londra. "Dacă vor obține ceea ce intenționează să obțină, Rusia va pierde aproximativ 3 milioane de barili din exporturile zilnice și nu toate acestea pot fi vândute în alte țări, așa că este destul de semnificativ".
Odată adoptate, sancțiunile privind țițeiul vor fi introduse treptat pe parcursul a șase luni, iar cele privind produsele rafinate pe parcursul a opt luni. Embargoul scutește petrolul din Rusia prin conducte, ca o concesie pentru Ungaria și alte două state din Europa Centrală fără ieșire la mare.
Surse au declarat pentru Reuters că societățile petroliere ruse conduse de Rosneft intenționează să redeschidă luna aceasta sonde pe care le-au închis din cauza sancțiunilor occidentale.
În China, restricțiile strictă legate de COVID-19 în Shanghai s-au încheiat miercuri, după două luni, ceea ce a determinat așteptări privind o cerere în creștere de combustibil.
Două surse din OPEC+ au declarat miercuri că membrii nu au discutat ideea suspendării Rusiei din actualul acord de furnizare a petrolului, după ce Wall Street Journal a relatat marți că o astfel de măsură a fost luată în considerare. OPEC+ cuprinde membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor, în frunte cu Rusia. Grupul urmează să se reunească joi.
Unii membri din Golf au început să planifice o creștere a producției în următoarele câteva luni, a relatat Wall Street Journal, citând delegați ai OPEC. OPEC+ a fost criticat pentru că nu a majorat producția mai rapid pentru a face față creșterii prețurilor la combustibili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...