Prețul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrare în octombrie a pierdut 1,48%, ajungând la 76,05 dolari. Barilul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare tot în luna octombrie a afișat o pierdere de 1,69%, până la 71,93 de dolari/barili, în prima zi în care a fost utilizat în calitate de contract de referință.
Puțin mai devreme, țițeiul WTI a atins 71,46 dolari/baril, pentru prima dată de la începutul lunii februarie. În timpul unei sesiuni în care investitorii au încercat să găsească, potrivit analiștilor, o direcție de mers, prețurile au intrat, într-un final, pe roșu după ce Departamentul Muncii al Statelor Unite a publicat un raport din care s-a aflat că au fost create cu 818.000 mai puține locuri de muncă decât se anticipase inițial. „Sunt informații din care trebuie înțeles că a existat mai puțină cerere pentru resurse energetice, fie că vorbim despre carburanți sau curent electric”, a comentat Robert Yawger de la Mizuho.
Oferta rămâne abundentă
Acest indicator întărește și mai mult sentimentul unei piețe în care oferta rămâne abundentă, în condițiile în care cererea întârzie să-și revină în China este lent să se ridice în China sau se epuizează în altă parte. WTI nu mai este departe de cel mai scăzut preț al anului și Robert Yawcontiger subliniază că, la nivel tehnic, majoritatea nivelurilor majore de rezistență au fost deja depășite.
Semn că operatorii sunt acum convinși că piața este dezechilibrată, aceștia au ignorat raportul Agenției Americane de Informații Energetice (EIA), care a evidențiat o scădere mult peste așteptări a stocurilor de țiței în Statele Unite, teoretic de natură să susțină prețurile. Rezervele comerciale americane de aur negru au scăzut cu 4,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 16 august, în timp ce analiștii prognozaseră o contracție de doar 2,2 milioane, potrivit unui consens stabilit de agenția Bloomberg.
Este greu de înțeles
Noua accelerare a activității la rafinăriile americane a lăsat piața nemișcată, fără nici o reacție. „Este destul de greu de înțeles”, a recunoscut Robert Yawger, atribuind această lipsă de reacție unui context foarte nefavorabil pentru cursuri. Potrivit spuselor sale, invetitorii nu au ținut cont de obstacolele care se acumulează pe drumul către o posibilă încetare a focului în Gaza. Atacurile israeliene din Liban au provocat moartea miercuri a unui lider militar al mișcării palestiniene Fatah, care a acuzat apoi statul evreu că vrea să „aprindă focul în regiune”.
„Se pare din ce în ce mai probabil că nu va exista niciun acord”, a spus Robert Yawger. Pentru cei din urmă, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi din acordul OPEC+ „trebuie să se pronunțe acum, să spună că nu își vor crește producția”, așa cum intenționează să facă în prezent. „Trebuie să pună capăt ambiguității” cu privire la intențiile lor, a insistat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...