Prețul petrolului, o nouă creștere spectaculoasă. Nesiguranța tulbură piața

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Până la clarificarea situației, petrolul va continua să urce și să coboare
Până la clarificarea situației, petrolul va continua să urce și să coboare
Va fi petrol pe piață sau se va instala un deficit în cazul în care UE va impune un embargou total asupra livrărilor de țiței rusesc? Este întrebarea care tulbură apele pe piețele materiilor prime.

Prețul petrolului Brent cu livrare în iulie la bursa londoneză ICE Futures Exchange a crescut cu 2,48%, până la 110,11 dolari pe baril, nivel pe care nu l-a mai atins din 9 mai. Cotația futures a țițeiului WTI cu livrare în iunie la NYMEX a crescut cu 2,64%, la 108,93 dolari pe baril.

Cotațiile petrolului au continuat să crească pe fondul unor îngrijorări sporite legate de aprovizionare, inclusiv a așteptărilor privind o interdicție a UE asupra importurilor de resurse energetice din Rusia. Preocupările legate de ofertă mențin prețul barilului la un nivel ridicat, în contextul războiului din Ucraina și al incertitudinii privind modul în care UE va impune o interdicție totală asupra importurilor de petrol rusesc. Acest lucru ar putea conduce la instalarea unui deficit major pe piață, a comentat Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades.

În același timp, îngrijorările legate de cererea de carburanți, care ar putea fi afectată de inflație și de o încetinire a activității economice în China din cauza blocajelor legate de COVID-19, au împiedicat o creștere și mai puternică a petrolului, a precizat expertul.

Un factor suplimentar de creștere a fost raportul lunar al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) publicat cu o zi înainte, au completat analiștii de la Freedom Finance. OPEC și-a redus prognoza de producție cu 0,3 milioane barili pe zi până la sfârșitul anului 2022. Conform previziunilor organizației, nivelul producției va fi de 65,97 milioane de barili pe zi. În plus, membrii OPEC au crescut producția cu doar 0,153 milioane de barili pe zi în aprilie. Creșterea este încă mult în urma planului de restabilire treptată a producției, ceea ce susține îngrijorările legate de aprovizionare.

Citește și Kuleba spune că Putin "va putea sărbători"

Analiștii de la Freedom Finance se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să urce la 113 dolari pe baril în intervalul imediat de timp. În cazul unor restricții asupra livrărilor de hidrocarburi rusești către Europa, cotațiile petrolului vor ajunge la 120 de dolari pe baril, prognozează experții.

Potrivit acestora, piața va rămâne extrem de volatilă, așteptându-se la întreruperi ale livrărilor de resurse energetice din Rusia. Prețul petrolului. Morgan Stanley se așteaptă ca Brent-ul să urce la 130 de dolari pe baril în trimestrul al treilea, din cauza unui deficit de ofertă mai mare decât se aștepta. Potrivit experților, deficitul de aprovizionare de aproximativ 1 milion de barili pe zi se va menține pe tot parcursul anului 2022. Analiștii de la Morgan Stanley prognozează un preț al petrolului de 120 de dolari pe baril în trimestrul al patrulea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel