Prețul petrolului pierde teren pe fondul unei dezamăgiri generale

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
La toate grijile, a mai apărut una
La toate grijile, a mai apărut una
După ce s-a prăvălit pe neașteptate pe ultima sută de metri a tranzacțiilor bursiere de marți, prețul petrolului a continuat să scadă miercuri. 

Cauzele? Practic, nimic nou, cu excepția unor vești nu prea plăcute din China privind activitatea industrială. În rest, aceeași neliniște legate de plafonul de îndatorare a SUA și șansele ca de la vorbe să se treacă și la fapte, iar acordul convenit, în pricipiu, să prindă viață și să spulbere toată panica generată în ultima perioadă de această incertitudine. Ce ar mai fi de adăugat? Poate reacția de reținere a pieței în ajunul oricărei reuniuni a alianței OPEC+, care se va întruni duminică. 

În aceste condiții, miercuri dimineața, la scurt timp după deschiderea tranzacțiilor bursiere, barilul de țiței marca Brent cu extracție din Marea Nordului și termen de livrare luna iulie a fost cotat la 73,56 dolari, în scădere cu 0,21%, după ce pierduse 4,58% și ajungând, marți seară, la 73,54 dolari. În decurs de o săptămână prețul aurului negru a cedat 6,4% din valoare, scăderea lunară fiind, astfel, de 7,5% și de peste 35,40% la 12 luni. 

În ceea ce privește barilul petrolului American West West Texas Intermediate (WTI), cu aceeași scadență, a rămas aproape stabil (+0,04%) la 69,49 dolari. Țițeiul american a coborât sub pragul de 70 de dolari pe baril marți seara, când a pierdut 4,41% și ajungând la 69,46 dolari pe baril.

„Scenariul pozitiv pe care s-a bazat piața a fost cel al revenirii în forță a cererii din partea Chinei, dublată de o scădere profundă a oferite din partea Rusiei”, a comentat Eli Rubin, de la EBW Analytics Group. „Cum nici una din alta dintre aceste așteptări nu s-a ridicat la nivelul scontat, investitorii au acționat ca atare”, a adăugat expertul. 

Scăderea activității de producție în China

Producția industrială chineză, în special, a înregistrat o accelerare mult mai lentă decât se anticipa în aprilie, la fel ca vânzările cu amănuntul sau acordarea de credite. Este pentru a doua lună consecutiv când indicatorii pe acest palier sunt sub nivelul previziunilor. 

„Datele confirmă că redresarea a stagnat și că economia chineză va avea nevoie de stimulente guvernamentale”, a spus completat Edward Moya de la Oanda. În ceea ce privește exporturile rusești, acestea sunt în prezent cu mult peste nivelul de la începutul lunii februarie, când autoritățile s-au angajat să-și reducă producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi.

Potrivit agenției Bloomberg, Rusia intenționează chiar să-și crească exporturile de motorină cu o treime în iunie față de luna mai, în jur de 500.000 de barili pe zi. În plus, „este dificil să joci din nou pe petrol când se apropie o reuniune OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații ei, inclusiv Rusia), de la care nu știi la ce să te aștepți”, a mai spus Moya, referindu-se la întrunirea ministerială a cartelului, programată pentru duminică. 

Săptămâna trecută, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, i-a avertizat pe investitorii care pariază pe vânzări la potențiale consecințe. În schimb, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a spus că nu se așteaptă la noi măsuri din partea OPEC+, deoarece grupul tocmai a redus producție luna aceasta.

Rezultatul dezbateriilor

La toți acești factori, Eli Rubin adaugă problema plafonului datoriei americane. Casa Albă și opoziția republicană din Congres au anunțat sâmbătă că au ajuns la un acord pentru a evita un default, dar Camera Reprezentanților încă nu pare mulțumită de conținutul acestui compromis, subliniază analistul. „Atâta timp cât textul nu a fost adoptat (trebuie votat de Congres), riscul unei crize generate de intrarea în incapacitate de plată a SUA nu poate fi  exclus riscul unei crize”, crede el, care cântărește negru prețul aurului.

Pe partea de gaze naturale, contractul futures TTF olandez, considerat referința europeană, a crescut oarecum, urcând în jurul orei 8:15 a.m. cu 0,48%, până la 24,68 euro pe megawat oră (MWh), după ce a atins 23,50 euro pe MWh., un nou minim din ultimii aproape doi ani. De la începutul anului, aceasta a scăzut cu aproape 66%.

Prețurile gazelor în Europa arată o tendință de scădere în fața unei oferte abundente de gaz natural lichefiat (GNL), a unei reduceri a consumului, a condițiilor meteorologice blânde, a producției mai mari de energie regenerabilă, precum și a unei cereri moderate din Asia, potrivit observatori. Mai mult, economia Bătrânului Continent dă semne de slăbiciune, Germania intrând în recesiune în primul trimestru al anului 2023, ceea ce ridică îngrijorări suplimentare cu privire la o potențială scădere a cererii de gaze naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel