Prețul petrolului scade. Piața nu mai crede în scenarii pesimiste
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Prețurile la petrol țițeiului au scăzut la începutul acestei săptămâni, aurul depreciindu-se, la rândul lui, după ce Israelul și Iranul au minimalizat gravitatea recentelor atacuri lansate de cele două țări una asupra celeilalte. 

Prețul petrolului marca Brent din Marea Nordului a scăzut cu 1,5%, până la 85,97 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a pierdut 1,2%, coborând la 82,14 dolari pe baril.

Săptămâna trecută, după ce Israelul a ripostat la atacul Teheranului, lansând zeci de rachete și drone asupra orașului Isfahan, al treilea ca mărime din Iran, aurul negru s-a scumpit, creșterile fiind semnificative pe fondul îngrijorărilor privind posibilitatea izbucnirii unui conflict de anvergură în Orientul Mijlociu. 

Dar presa presa de stat iraniană a scris că atacul Israelului a eșuat, iar un oficial militar iranian a declarat pentru Reuters că țara sa nu intenționează să răspundă imediat. Aceste răspunsuri au atenuat îngrijorările pieței cu privire la escaladarea conflictului.

„Se pare că nici Israelul, nici Iranul nu doresc o escaladare a crizei din Orientul Mijlociu, astfel că preocupările investitorilor s-au calmat oarecum”, a comentat Kazuo Kamitani, de la Nomura Securities. 

Piața continuă, totuși, să se confrunte cu probleme de aprovizionare, Statele Unite anunțând reinstituirea sancțiunilor împotriva industriei petroliere venezuelene. Această măsură ar putea perturba intrarea pe piață a aproximativ 600.000 de barili pe zi, potrivit băncii ANZ.

Piața petrolului este de așteptat să rămână nervoasă, deoarece riscurile rămân ridicate, deși prima de risc geopolitic pare să se reducă, a menționat ANZ Bank.

Pe fondul acestei noi inversări a stării de spirit de „risc off”, aurul a scăzut cu 2%, până la 2.341,9 dolari uncia, cea mai mare prăbușire de peste zi din ultimul mai bine de un an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel